2 dingen die u kunt doen met het geld dat u bespaarde door de corona-lockdowns

De meeste mensen hebben structureel minder geld uitgegeven gedurende de corona-lockdowns. Logisch: de horeca was grotendeels gesloten. En, door het thuiswerken had óók u minder kleding en schoenen nodig. Immers, in trainingsbroek en sweater achter de laptop werkte ook! Tevens spendeerde men minder euro’s aan bijvoorbeeld benzine voor het woon-werkverkeer. Thuiswerken was namelijk het credo. Vakantie vieren – zoals we dat voorheen gewend waren – was al helemaal niet mogelijk.

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week (*) dat de mensen met de middeninkomens (de grootste groep in Nederland) gemiddeld € 660 per maand in 2020 bespaarden. Op jaarbasis bleef dus gemiddeld bijna 8.000 euro (!) op de eigen bankrekening staan.

Kortom, een groot gedeelte van de mensen heeft nu geld over.

Bovendien zal er geen inhaalslag komen voor wat betreft de consumentenbestedingen, zo is de verwachting. Nu de tijden weer wat prettiger én losser worden, gaan mensen in de komende maanden echt niet twee keer per dag uit eten. Wie kan er twee keer per dag een vijfgangendiner op? Wij niet in ieder geval! Geen inhaalslag dus.

De logische vraag is dan ook: wat kunt u doen met het geld dat u bespaarde tijdens de corona-lockdowns.

We hebben twee mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

1. Niets doen.
Om het u heel eerlijk te zeggen: dit is geen serieuze optie, wat ons betreft. Volgens de laatste prognoses van het Federaal Planbureau (FPB) zou de inflatie boven de 5% blijven tot juli 2022 om vervolgens tegen het einde van 2022 terug te lopen tot zo’n 2,5%, Dus, als u uw bespaarde euro’s ‘gewoon’ op uw bank- of spaarrekening laat staan, dan kiest u feitelijk voor gemiddeld circa 4% geldontwaarding. Dit betekent dat u over een jaar voor die euro’s 4% minder aan spullen en diensten kunt kopen. Alles is namelijk 4% duurder geworden. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Rest ons daarbij nog wel te zeggen dat het verstandig is om wél een buffer aan te houden voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een tegenvallende reparatie aan uw auto. Het is slim om in ieder geval 3 tot 5 keer uw gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden.

Maar, niets doen is geen optie. Daarom verwijzen we u graag naar optie 2.

2. Overhevelen van een spaarrekening naar een beleggingsrekening
U voelt niets voor optie 1? Gelukkig kunt u in België ook beleggen om uw vermogen te laten groeien. Het is feitelijk net zo eenvoudig als bij optie 1: open een beleggingsrekening.

Kortom: het feit dat u euro’s bespaarde door de corona-lockdowns is misschien nu wel de aanleiding om vooruit te kijken. Mede door de hoge inflatie – gecombineerd met het feit dat spaarrekeningen ongeveer 0% rente uitkeren op uw spaartegoeden – is het logisch om dan vermogen op te bouwen door het simpelweg openen van een beleggingsrekening.

Daarom de slotvraag: voor welke optie kiest u?

Onze belangrijkste tip: begin morgen!

(*) – Lees het volledig onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek – Klik HIER

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.