3 belangrijke vragen in deze turbulente bizarre tijden

Dat de tijden van nu ‘dynamisch en onvoorspelbaar’ zijn, is een understatement. We vermoeden dat u dit met ons eens bent. Gek genoeg gaat ‘het gewone alledaagse leven’ toch ook door. Gelukkig maar. Maar het feit is wel dat niemand exact weet hoe de wereld er over een tijdje uitziet. Tja, en dán belandt men ook nog eens bij de complexiteit van (individuele) financiële vraagstukken.

Daarom beantwoorden we in dit blog drie veel gestelde actuele vragen over particulier beleggen. Want, beleggen gaat altijd over de toekomst.

Úw toekomst!

Tegelijkertijd zijn het vragen die men voorheen juist niet zo vaak stelde simpelweg omdat de tijden tóen niet zo turbulent of bizar waren.

We hopen dat onze antwoorden u genoeg duiding geven aan wat er nu in de wereld gebeurt en welke keuzes er (altijd) voor de toekomst zijn, juist voor de particuliere belegger.

Vraag 1
Klopt het dat de lage rente en de hoge inflatie particulieren dwingen tot het nemen van hogere (beleggings)risico’s?     

Ons antwoord:
Ja, in zekere zin klopt dit, hoewel wij géén voorstander zijn van het woord ‘dwingen’ in de vraagstelling.

Immers, als u belegt, dan voert u altijd eigen regie. U bent de baas over uw eigen inleg. Niemand zegt wat u móet doen. U bepaalt zélf uw eigen beleggingsprofiel. Dat doet u al bij het openen van uw beleggingsrekening maar u hebt daarnaast altijd de vrijheid om tijdens de looptijd en tijdens de opbouw, uw beleggingsprofiel te veranderen. Van laag naar hoog of omgekeerd. Helemaal naar eigen inzicht.

Velen weten gelukkig ook dat beleggen iets is waarbij er een focus is op de lange termijn. En, dat u altijd belegt met geld dat u op dit moment niet nodig hebt. Daardoor maakt u zich geen zorgen als de koersen even dalen en de opbouw van uw vermogen plots wat tegenvalt. Of, misschien zelfs negatief is.

Beurskoersen zullen zich echter altijd herstellen. Daar zijn praktisch alle financieel deskundigen het over eens. Kortom: u hoeft niet per sé te kiezen voor het nemen van een hoger (beleggings)risico als lage rentes en een hoge inflatie aan de orde van de dag zijn. Maar, u mág er uiteraard ook wél voor kiezen!

Samenvattend: niemand – maar dan ook niemand – dwingt u.

Vraag 2
Is het einde van een waardevast pensioen in zicht?

Ons antwoord:
Konden we de toekomst maar voorspellen. Want, dan hadden we u hier het ultieme antwoord gegeven. Maar, we hebben wel een vermoeden: ja, wij denken dat het bestaansrecht van een waardevast pensioen onder druk staat.

Als eerste kort de definitie van een waardevast pensioen. Dit is een pensioenuitkering die jaarlijks wordt aangepast (naar boven wordt bijgesteld) op basis van de inflatie. Hierdoor behoudt de pensioengerechtigde zijn koopkracht.

Die aanpassingen, die in het verleden wél plaatsvonden, lijken – vanuit macro-economisch perspectief én de onrust in de wereld – financieel niet meer haalbaar voor de overheid en de pensioenfondsen. Immers, die aanpassing moet toch ergens vandaan komen?  Echter, als dat geld er niet is, dan kan men ook niet aanpassen. U hebt de nieuwsberichten over pensioenfondsen die niet indexeren vast wel voorbij zien komen in het nieuws.

Dat is dus best vervelend voor iedereen die via pensioenfondsen of andere collectieve regelingen het eigen appeltje voor de dorst opbouwt. Deze mensen blijken te afhankelijk van de keuzes die deze organisaties maken.

Vraag 3 (als vervolg op vraag 2)
Is er dan een alternatief?

Ons antwoord:
Ja, dat alternatief is er. Kies voor 100% eigen regie. U belegt dan op uw  eigen naam. Dit op te bouwen potje voor later blijft dus altijd van u. U beslist wat er gebeurt. Zo simpel is het.

Conclusie: U bepaalt zélf de waardevastheid van uw eigen pensioen.


Nog geen ervaring met beleggen?
Of, is beleggen een ver-van-uw-bed-show?

  1. Download het gratis e-book ‘Succesvol Indexbeleggen’.
  2. En ‘speel’ daarna eens met de leuke interessante calculator op onze site. In die calculator kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt nemen met uw inleg.
  3. Hebt u dan nog vragen?
    Neem dan gewoon contact met ons op.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.