4 overwegingen ten aanzien van uw pensioenopbouw

Al jarenlang is er de tendens in wet- en regelgeving in België dat de verantwoordelijkheid voor (de opbouw van) het pensioen steeds meer bij de burgers zélf wordt neergelegd. We zullen niet durven beweren dat het einde van het collectieve pensioen in zicht is, maar feit is wel dat steeds meer mensen het liefst zélf regie willen voeren én (dus) niet afhankelijk willen zijn van de keuzes die de overheid maken.

In dit blog zetten we een aantal overwegingen op een rijtje. Beschouw dit blog daarom als een discussiestuk: een goed gesprek met uzelf! We hopen echter vooral dat deze overwegingen u helpen bij de keuzes die u ‘moet’ maken.

En ja… we zetten in het vorige zinnetje het woord ‘moet’ bewust tussen aanhalingstekens. Want, u ontkomt er niet aan om op een gegeven moment een beslissing te nemen. Het uitstellen van uw individuele pensioenopbouw is zo langzamerhand in België een ‘No Go’ geworden.

Regeren is vooruitzien, zeggen we dus!

Overweging 1
Negeer de overwaarde van de eigen woning en bouw op in euro’s

Veel mensen, die niets concreets opbouwen qua pensioen, denken helaas dat de eigen woning ‘de redding’ is. Maar dat is een misverstand! Want ondanks de kans dat er overwaarde in een eigen woning kan zitten, het blijven stenen! Het zijn geen euro’s.

Ja, natuurlijk: u kunt tegen die tijd uw huis verkopen maar wáár moet u dan wonen? Kortom, zelfs woningbezitters zullen in actie moeten komen.

Neem eigen regie. Ga beleggen. Heel veel particulieren – gewone mensen – gingen u al voor. En, terecht!

Overweging 2
Start pensioenopbouw met een klein bedrag per maand

We snappen goed dat het voor veel mensen lastig is om iets opzij te zetten als die euro’s er gewoon niet zijn. Toch zeggen we hier: bestudeer eens goed de eigen financiële situatie. Is er misschien iets waar u op kunt bezuinigen waardoor er euro’s vrijvallen om die te reserveren voor later?

Kortom: financiële planning is een must want… zoals we al aan het begin van dit blog schreven: de verantwoordelijkheid voor de opbouw van het eigen pensioen komt steeds meer te liggen bij de mensen zelf. U wilt later toch niet elke dag in de stress zitten?

Overweging 3
Het wettelijk pensioen is voor u méér dan voldoende

U mag zelf het antwoord geven op deze overweging. Wij constateren in ieder geval dat het maandelijkse wettelijk pensioen geen vetpot is. Een extraatje daar bovenop kan nét die financiële rust geven waar u later – als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt – absoluut behoefte aan hebt!

Overweging 4
Wat is voor u de basis van uw pensioenopbouw?       

Bouwt u uw pensioen op van de euro’s die u nu over hebt of baseert u zich op wat u later nodig hebt?

Als u denkt te weten wat u later nodig denkt te hebben, speel dan eens met de leuke rekentool op onze site. U komt daarmee vanzelf op een berekening ten aanzien van wat uw maandelijkse inleg kan zijn.

Zo komt u in de rekentool op een indicatie van uw toekomstige bruto uitkering per maand. Best leuk én best handig om te weten!

+ Bonusoverweging

Begin op tijd. Hoe eerder u begint met beleggen – ook al is het maar een klein bedrag per maand (zie overweging 3) – des te groter is de kans dat u uiteindelijk een leuk vermogen hebt opgebouwd dat helemaal aan u toekomt als u de pensioendatum bent gepasseerd.

Het is dus – beste lezer, na al deze overwegingen – de hoogste tijd geworden voor een absolute… ‘Go’!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.