Als 60-plusser nog beleggen? En, als 70-plusser?

Ze zeggen wel eens: 60 is het nieuwe 50. En, 70 is het nieuwe 60. Wel, dat zou best kunnen natuurlijk. Het feit is echter dat ouderen veel vitaler en fitter zijn dan dertig jaar geleden. Ze staan veel meer in het leven dan de ouderen slechts enkele decennia geleden stonden. Fantastisch, zijn we blij mee! Wijzelf hopen óók zo fit en vitaal te zijn als we die prachtige respectabele leeftijd hebben bereikt.

De vraag die we met u in dit blog willen bespreken is of het als 60- of als 70-plusser nog zin heeft om te gaan beleggen.

Wij zijn er van overtuigd dat dit wel het geval is. Juist de 60- en 70-plussers weten als geen ander dat het een goede keuze was om een appeltje voor de dorst opzij te leggen. Veel ouderen hebben dat in het verleden al heel verstandig gedaan. Dat waren overigens echt niet alleen de ondernemers die bij het naderen van de pensioengerechtigde leeftijd hun bedrijf hebben verkocht, nu elk weekend met de boot op pad gaan en drie keer per week op de golfbaan staan. Nee, het zijn ook de ‘gewone mensen’, die hard hebben gewerkt bij hun werkgever maar ook altijd – heel bewust en verstandig – nadachten over de toekomst.

Als eerste, complimenten voor al deze mensen! Heel goed dat u uw verantwoordelijkheid nam. U bent eigenlijk het bewijs voor ons credo: iedereen kan beleggen.

Huis afgelost?
Maar, nu, anno 2018, hebt u nog steeds een aardig spaarpotje. Veel spaarders schrijven maandelijks een vast bedrag over naar hun spaarrekening. Misschien staat het bij u ook op een spaarrekening. Of, wellicht hebt u een bedragje in een kluis liggen? Bovendien dalen veel 60- en 70-plussers in woonlasten omdat ze hun huis grotendeels (of soms al volledig) hebben afgelost.

Waarom zou u het bedrag dat u nú overhoudt dan niet willen beleggen?
Gewoon, op een heel eenvoudige en toegankelijke beleggingsrekening waarbij u – afhankelijk van het door u gekozen risicoprofiel – een grotere kans maakt op een fatsoenlijk rendement dan op een reguliere spaarrekening. Ja, zelfs als u de 60 of 70 al ruim bent gepasseerd, dan nóg hebt u dromen, toch? Overigens is beleggen tegenwoordig zelfs al zó eenvoudig dat u uiteindelijk het geld ook weer gewoon van uw rekening kunt afhalen, mocht dat nodig zijn.

Naar Mexico
We spraken laatst een echtpaar, beiden zijn de 80 ruim gepasseerd, dat nog een fantastische reis van 5 weken gaat maken door Mexico. Niet alleen omdat hun zoon daar nu woont met zijn Mexicaanse vrouw maar ook omdat de twee tachtigers nog een geheel andere cultuur willen ontdekken. Ze zullen twee weken bij hun zoon en schoondochter verblijven en dán maken ze een drieweekse rondreis, speciaal voor ouderen.

Ja, dat type ouderenreizen is gemiddeld genomen iets duurder dan een ‘gewone rondreis’ maar het echtpaar kan zich dat veroorloven juist omdat ze in de afgelopen jaren verstandig met hun financiën zijn omgegaan. Daarmee konden ze een droom laten uitkomen.

Dat geldt dus ook voor u.

Wat zijn úw dromen? Wat wilt u nog allemaal doen in het leven? Niks is onmogelijk. Het is dus wel degelijk zinvol om te gaan beleggen ook al bent u de 60 of de 70 gepasseerd. Want als we zeggen: iedereen kan beleggen. Dan geldt dit dus ook voor u!

Daarom één slotvraag voor de 60- en 70-plusser:
Wat zijn úw plannen, dromen en ambities voor als u de 80 bent gepasseerd?

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.