Alternatieven voor spaarders

Een rente van nul procent of lager is onbekend terrein. Hoe zorgt u ervoor dat u toch uw doelen bereikt?

Een extreem lage rente is fijn voor als u nu een hypotheek of lening sluit. Maar de fors gedaalde rente kent ook negatieve kanten. Dat geldt met name voor spaarders, die spaarrentes rond nul procent ontvangen of zelfs negatieve rentes. Wat dan?

Spaarrente
Wat was uw eerste reactie toen de negatieve rente op spaarrekeningen werd aangekondigd? Uiteindelijk bleek dat u wel eerst meer dan 1 miljoen euro op uw spaarrekening moest hebben staan, maar toch. De toon was gezet. Wist u overigens dat een 10 jarige staatslening nu ook een negatief rendement heeft? Als u van de rente op uw spaargeld wilt leven, dan is dat bijna onmogelijk geworden. Inflatie en belastingen versterken dit nog eens, zodat uw vermogen de komende jaren versneld achteruit holt.

Nu sparen (en obligaties) vrijwel niets meer opleveren, zijn veel spaarders en beleggers hun heil gaan zoeken op de beurs, in vastgoed of in andere beleggingen. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer en worden meer risico’s genomen dan gewenst of überhaupt noodzakelijk is. Herkent u zichzelf hierin? We bespreken hierna een drietal veel voorkomende alternatieven.

Het begint met een vermogensplan
In onze dagelijkse praktijk begeleiden we onze relaties in hun vermogensopbouw en afbouw. Een belangrijke basis hiervoor is het vermogensplan. In dit plan komen de wensen, doelstellingen en de integrale financiële situatie van onze relaties samen. Zo weten onze relaties precies wat nodig is om hun wensen en doelen te realiseren en worden onnodige risico’s vermeden. We nemen hier de tijd voor, samen met u bekijken we wat u echt belangrijk vindt en geven we inzicht en overzicht in uw persoonlijke financiële situatie. Dit resulteert in een op maat gesneden plan voor de toekomst. Dit geeft rust en duidelijkheid.

Vermogensbeheer
Op basis van uw persoonlijk vermogensplan kijken we naar uw doelen en hoe deze het beste behaald kunnen worden.  Hierbij is spreiding van groot belang. Zoals het bekende spreekwoord luidt: “wed niet op 1 paard”. Alle vormen van vermogensopbouw hebben hun eigen voor en tegens. Daarom is het juist belangrijk om een combinatie van maatregelen te nemen, zodat de onderlinge samenhang geoptimaliseerd wordt. Vaak blijkt dan dat het niet noodzakelijk is hiervoor grote risico’s te nemen.

Als u besluit een gedeelte te gaan beleggen, dan is het goed om te kijken welke vormen van beleggen de markt biedt. Vermogensbeheer kan een interessante mogelijkheid zijn, als u wilt dat uw vermogen professioneel wordt beheerd en u er zelf geen omkijken naar wilt hebben. Dan is het fijn om te sparren met een adviseur die met een aantal geselecteerde vermogensbeheerders samenwerkt. Ieder met hun eigen specialisme, zodat u samen met uw adviseur een vermogensbeheerder kunt kiezen die perfect past bij uw vermogensplan.

Vastgoed
Ook vastgoed kan een welkome aanvulling zijn. De laatste jaren is vastgoed een steeds populairdere beleggingscategorie. Vastgoed lijkt leuk, maar kent ook de nodige valkuilen. Wij helpen onze relaties om de juiste keuzes te maken. Daarbij kijken we zowel naar directe als indirecte vormen van investeren in vastgoed. Desgewenst kunnen we ook de financiering voor u verzorgen. Doordat we onafhankelijk zaken kunnen doen met bijna alle banken, zijn onze relaties verzekerd van het beste aanbod.

Een lening verstrekken
Juist doordat we de financiële situatie van onze relaties integraal in beeld hebben, kunnen we vaak goed met onze relaties meedenken. Zo kan het slim zijn om een lening te verstrekken aan een familielid, een vriend of een derde. Zo helpt u anderen en krijgt u zelf een leuk rendement op het geld dat u uitleent. Het is wel raadzaam om goed te kijken naar de risico’s. Heeft u zekerheid en wat betekent dat? Hoe zit het fiscaal? Wat is het risico van faillissement of niet terugbetalen? Met de juiste begeleiding kan het verstrekken van een lening een prima oplossing zijn en kan perfect passen binnen uw wensen en doelen.

Samenvattend
Uit voorgaande blijkt dat er best wel alternatieven zijn te bedenken voor de almaar dalende rente op uw spaarrekening. Dat begint met een goed gesprek en een integraal vermogensplan, want alleen dan kun u de juiste keuzes maken.

* Dit is een bijdrage van de Financieel Planners van Planners van Waarde

Marcel Hillekens MFP, FFP en Enzo van der Velde FFP


* Dexxi werkt samen met een groot aantal financieel adviseurs. De werkzaamheden van de financieel adviseur kunnen bestaan uit vermogensbeheer ondersteunende taken zoals: inzicht, aanreiken van kennis, het inventariseren, begeleiden, monitoren en bijsturen.

Deze financieel adviseurs zijn onafhankelijk en professioneel en ontvangen geen vergoeding van Dexxi.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.