Amerikaanse presidentsverkiezingen: wel of niet gaan beleggen?

We weten zeker dat óók u deze dagen het nieuws over de presidentsverkiezingen uit de Verenigde Staten intensief volgt. Wordt het Joe Biden of Donald Trump? De wereld is verdeeld. Over uw persoonlijke voorkeur gaan we het in dit blog uiteraard niet hebben. We hebben het echter wél over de vraag of het verstandig is om in de huidige tijdgeest te starten met beleggen.

Want… de situatie in de wereld is nogal onzeker.

En, zou u dan niet ‘op safe’ moeten spelen?

Het zijn vragen die leven bij iedere (potentiële-) belegger. Dat zijn mensen die euro’s over hebben en die al hebben ontdekt dat het zich niet meer loont om euro’s op een spaarrekening te stallen. Immers, de rente daar is 0%.

Ja, ze hebben het wel eens van vrienden gehoord (‘Ga beleggen! Dat doen wij ook!’) maar eigenlijk weten ze nog nét iets te weinig van de materie. Juist door alles wat er nu gebeurt in de wereld, durven ze de stap al helemaal niet te zetten. Want (en daar is ie weer): ‘De situatie is onzeker’.

Biden of Trump?
We snappen die perceptie. Laten we dat meteen vooropstellen. We leven inderdaad in tijden waarin het erg lastig voorspellen is hoe de wereld er volgende week of over twee maanden uitziet. Zo is het ook met de verkiezingen op 3 november. Want, wát gaat er gebeuren als Biden wint? Dezelfde vraag kunnen we ook stellen als Trump de meerderheid haalt.

Niemand die het weet.

Maar dat alles is echter géén reden om niet te starten met het strategisch en slim laten groeien van uw eigen vermogen. De wereld heeft namelijk altijd onzekere periodes beleefd. Hoe denkt u dat de mensen in 1961 (tijdens de Cubacrisis) tegen de toekomst aankeken? Ook dachten veel mensen dat ‘het einde der tijden’ nabij was toen Ronald Reagan in 1980 president van de Verenigde Staten werd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over 9/11 in 2001.

Maar, uiteindelijk kwam alles goed!

Precies dáár hebben we dan ook het bruggetje naar het antwoord op de vraag of u in deze periode wel of niet de stap moet zetten. Het antwoord is namelijk klip en klaar: beleggen doet u altijd voor de lange termijn. Wat er op de dag van morgen staat te gebeuren is niet relevant.

Beleggingsdoelen
We kennen dan ook echt geen enkele particulier die belegt met het doel om 24 uur later miljonair te zijn. Welnee! Beleggers kijken ver vooruit. Soms wel in een tijdspanne van 15 jaar. Vaak langer. Ze hebben bovendien zorgvuldig hun beleggingsdoel geformuleerd. Zo denken ze bijvoorbeeld aan hun pensioen dat fiscaal gunstig kan worden opgebouwd in België.

Of, ze denken aan die wereldreis die ze ooit hopen te maken. Of, aan een potje met wat extra euro’s voor de studie van de kinderen.

Hoe dan ook: de 7 V’s van beleggen zijn altijd van toepassing!

Echter, weet u wat het meest interessante is?
Al decennia lang blijkt dat beleggers op de lange termijn altijd het meeste rendement haalden. Uiteindelijk stegen de beurskoersen – over meerdere jaren bezien – waardoor het vermogen van beleggers groeide. Alle analisten en deskundigen zijn het er bovendien over eens: dat zal niet veranderen.

Wat er precies op 4 november én in de weken daarna in de Verenigde Staten en in de wereld op stapel staat, is dan ook voor het antwoord op de vraag (‘Wel of niet starten met beleggen?’) niet interessant. Het gaat altijd om de lange termijn.

U kunt vandaag dus gewoon van start! Veel plezier!

Iedereen is een belegger!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.