Beleggen voor je (klein)kind?

Ouders en grootouders die in de gelukkige omstandigheid zijn om te beschikken over een behoorlijke spaarpot, worden meer en meer aangesproken om te beleggen voor hun kinderen en kleinkinderen. Hoewel dit zonder meer een goed idee is, dient u toch even goed na te denken over de verschillende mogelijkheden.

Beleggingsfondsen of indexbeleggen?
Wanneer u in het verleden heeft belegd in beleggingsfondsen, dan weet u waarschijnlijk ook dat elk jaar stevige kosten werden doorberekend voor het beheer van het fonds. Vele fondsbeleggers hebben teleurstellend gemerkt dat de jaarlijkse beheerkosten zelfs hoger kunnen zijn dan het gerealiseerde rendement. Heel terecht zijn banken en fondsbeheerders op hun vingers getikt – en soms zelfs beboet – wanneer de beheerkosten uit proportie bleken.

Met de opkomst van indexbeleggen is het punt van beheerkosten grotendeels verdwenen. Een indexbelegging heeft als enige doel om een bepaalde index te volgen. Dit nabootsen geschiedt meestal door een selectie van aandelen aan te houden die representatief is voor de gevolgde index. Dankzij het geautomatiseerde beheer zijn de beheerkosten nauwelijks nog van invloed op het beleggingsresultaat.

Dexxi is een prima beleggingsoplossing voor diegenen die een ‘spaarpotje’ willen opbouwen voor hun (klein)kinderen.

Behoefte om te sparen?
De gunstige spaarrendementen uit het verleden worden niet meer gerealiseerd. Toch is er nog altijd behoefte van ouders, en vooral grootouders, om te sparen voor het rijbewijs, studie of een bijdrage aan het huis van de kinderen. Met de lage rentestanden van vandaag is dat echter geen aantrekkelijk alternatief. Maar wat dan wel?

Een serieus alternatief
Een indexbeleggingsrekening is een serieus alternatief voor de ‘ouderwetse’ spaarrekening. Want al kent beleggen een ander risico dan sparen, met inzet van indexfondsen zijn de risico’s door spreiding ook voor traditionele spaarders aanvaardbaar, terwijl het rendement aantrekkelijk is. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om met lage startbedragen te beginnen, eventueel met een extra maandelijkse inleg.

Zo kunnen ouders en grootouders op een alternatieve wijze geld ‘sparen’ voor een toekomstdoel van hun kinderen of kleinkinderen. Kortom, een beleggingsrekening is toegankelijk voor bijna iedereen. En zeker niet voorbehouden aan mensen met grote vermogens. Een extra voordeel is dat er eveneens geen verplichtingen zijn. Wilt u stoppen? Dan stopt u.

Voordat u besluit te starten met een beleggingsrekening is het goed te weten wat het doel is van uw belegging? Hoeveel jaren u uw geld wilt en kunt missen? En welke beleggingsrisico’s u wilt nemen?

Er zijn tal van rekentools waarmee u uw doel- en startbedrag kunt invoeren, waar u een aanvullende maandelijkse inleg kunt kiezen en welk risicoprofiel het best bij uw beleggingsdoel past.

Kijk eens geheel vrijblijvend op ons Rekentool.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.