Bent u ook een gewone Belg?

Als u het nieuws volgt, dan zal het u niet ontgaan zijn: ‘we’ hebben het in Nederland sinds een paar weken met z’n allen over ‘De Gewone Nederlander’, de gewone man en de gewone vrouw. De Nederlandse regering heeft dit frame enkele weken geleden plotseling geïntroduceerd. Maar ja, wie is De Gewone Nederlander eigenlijk en bestaan er ook Gewone Belgen?

Daar kan uiteraard een uitgebreide discussie op worden losgelaten maar volgens ons zijn er een heleboel ‘gewone mensen’. Wel miljoenen.

Gewone mensen, die elke dag hard werken of een eigen onderneming hebben maar ook die met hun gepassioneerde vrijwilligerswerk heel veel betekenen voor de samenleving. Maar ook heel veel gewone mensen die met liefde mantelzorgen voor een naaste in de omgeving.

Of, gewone mensen die in het weekend lekker lui op de bank liggen en even ‘niets’ doen. Of juist met vrienden en vriendinnen een filmpje pakken in de stad. Misschien zelfs nog lekker uit eten gaan van te voren. Kortom, er zijn alleen maar gewone mensen, die betekenisvol zijn voor zichzelf én dat ook voor de maatschappij willen zijn.

U, ongetwijfeld ook!

Wij merken aan de samenstelling van onze klantenportefeuille dat er inderdaad ongelooflijk veel gewone mensen zijn. Allemaal gewone mannen en vrouwen, van alle leeftijden en uit alle windstreken, die begrijpen dat ze een appeltje voor de dorst moeten aanleggen opdat ze over een aantal jaren nog steeds een fatsoenlijk inkomen hebben. En, dat ze al die leuke dingen die ze nu doen, ook dán nog kunnen doen.

Heel veel gewone mensen die begrijpen dat het nooit een overbodige luxe is om af en toe goed na te denken over de toekomst.

Een vraag voor uw vrienden en kennissen
Wij kennen intussen ontzettend veel gewone mensen die de stap hebben gemaakt naar het beleggen. Als u zelf nog niet belegt, vraagt u dan eens voor de aardigheid in uw omgeving, aan uw vrienden en kennissen, wie er al belegt.

U zult verrast zijn dat veel mensen die vraag met een ‘Ja’ beantwoorden. U zult ook meteen begrijpen dat u niet per sé in een villawijk hoeft te wonen om te gaan beleggen. En… u zult ook ervaren dat al die gewone mensen uit uw eigen omgeving het fenomeen beleggen helemaal niet beschouwen als super ingewikkeld. Integendeel. De gewone mens wil simpelweg elke maand of elk jaar een bedrag op een rekening storten met de intentie dat te laten groeien tot iets meer.

Dát is namelijk ook beleggen. U hoeft helemaal geen diepgaand verstand te hebben van begrippen als fondsbeleggen, ETF’s, trackers of individuele aandelen. Ook hoeft u helemaal niet het verschil te weten tussen obligaties en opties. En tegelijkertijd zult u dan óók snappen dat u helemaal geen grote bedragen hoeft in te leggen om te gaan beleggen. Beleggen kan al vanaf €100 inleg!

Alternatief
Dat beleggen een serieus alternatief is geworden voor de gewone spaarrekening*, lijkt ons overigens ook helder. We horen het van al die gewone mensen die dit jaar een beleggingsrekening bij ons hebben geopend. In de laatste weken waren er bovendien wederom berichten dat de rente op spaarrekeningen nog verder is gedaald. Een spaarrekening levert dus nauwelijks iets meer op.

Het is logisch dat al die gewone mensen zich dus oriënteren op iets anders. Het is in aansluiting dáárop dan ook begrijpelijk dat steeds meer gewone mensen met overtuiging het volgende concluderen: iedereen kan beleggen.

et op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.