Denkfouten als het om geld gaat

Als we het over geld hebben, dan zijn er – om het heel eerlijk te zeggen – toch nog best wel wat uitdagingen te overwinnen. Wellicht ook voor u?

Er ligt immers altijd een stuk eigen verantwoordelijkheid bij uzélf om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om geld voor wat betreft uw huidige én toekomstige inkomen. In dit blog hebben we daarom voor uw gemak een aantal meest gemaakte (en daarom: prikkelende!) denkfouten op een rijtje gezet.

‘Prikkelend’, niet omdat we u ‘streng’ willen toespreken. Nee, integendeel: we hopen juist dat deze perspectieven een inzicht geven in uw eigen uitgavenpatroon en waarmee u aan het denken wordt gezet.

U kunt onderstaande denkfouten tevens interpreteren als inspirerende tips die uitgaan van het belangrijke credo: ‘Regeren is vooruitzien’.

Of, van het voorkomen van ‘gemiste kansen’!

Denkfout #1
Foutieve besteding van uw salarisverhoging   

Stel, uw baas belooft u een salarisverhoging. Gefeliciteerd! Well done! We zijn blij dat u wordt gewaardeerd en dat u per de komende datum meer te besteden heeft. Echter… als u zelf iets opbouwt voor uw pensioen, bijvoorbeeld door verstandig te beleggen, verhoog dan ook uw maandelijkse of jaarlijkse pensioenbijdrage met een zelfde percentage!

Kort rekenvoorbeeld: u verdiende 2500 euro netto per maand. Door de salarisverhoging wordt dat een bedrag van 2750 euro per maand. Dus, 10% hoger. (Nogmaals, gefeliciteerd!).  Als u voorheen 100 euro per maand voor uw pensioen inlegde, verhoog deze maandelijkse bijdrage dan nu met 10%. Dus, vanaf het moment dat u uw hogere salaris ontvangt, leg dan niet 100 euro per maand, maar 110 euro per maand opzij.

Zo weet u zeker dat uw pensioenopbouw in de pas blijft lopen met uw huidige en toekomstige inkomen. De kans is groot dat u uw uitgavenpatroon niet hoeft aan te passen nadat u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Gaaf toch, als u uiteindelijk een genietende succesvolle pensionado kunt zijn!

Denkfout #2
Pensioen, dat zien we later wel!

Veel mensen, in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 45 jaar, zitten bijna allemaal volop in de spits van hun leven en ze staan bijna dagelijks voor veel financiële uitdagingen: de hypotheek moet worden betaald, er moet geld opzij worden gelegd om de kinderen te kunnen laten studeren en natuurlijk een verstandige minimale buffer om plotselinge nooduitgaven te kunnen opvangen.

Hoewel iedereen een compliment verdient voor dit bewuste financiële beleid, kunnen wij hier toch wel een kritische noot plaatsen. Want, velen doen niet genoeg voor hun pensioen. Op de een of andere manier valt pensioen in de categorie ‘Dat zien we later wel!’

Op tijd beginnen is wél het allerbelangrijkste credo. Dat hoeft in die beginperiode overigens helemaal geen grote inleg te zijn.

Het opbouwen van een goed en levensvatbaar pensioen kost echter tijd. Dat lukt u niet meer in de laatste jaren voorafgaand aan het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bovendien: als u bent aangesloten bij een collectieve pensioenregeling van uw werkgever, dan nóg is het raadzaam om ook individueel iets van een aanvulling te regelen.

Maak echter niet de denkfout door helemaal niets te doen! Iets opzij zetten voor uw pensioen, levert u bovendien direct fiscaal voordeel op.

Denkfout #3
Oververzekeren
Wij zijn oververzekerd. U hebt daar vast wel eens wat over gehoord of gelezen in de media.

Wel, als eerste stellen we dat het prima is als u zichzelf indekt tegen mogelijke (kleine en grote) calamiteiten in de toekomst. Maar, is het nodig om tegen werkelijk álles verzekerd te zijn? En, bent u zich er van bewust dat u dubbel verzekerd zou kunnen zijn?

Zo realiseren veel mensen zich niet (belangrijk in deze vakantieperiode!) dat hun eigen zorgverzekering al een wereldwijde dekking heeft. Medische kosten hoeven dan niet te worden meeverzekerd in de reisverzekering maar gek genoeg kiezen mensen vaak een reisverzekering met alles erop en er aan. Een dubbele dekking dus en dubbele kosten. Zonde van het geld!

Datzelfde geldt voor een autoverzekering. Auto’s ouder dan 8 jaar oud hoeven bijvoorbeeld niet full omnium te worden verzekerd. De auto heeft namelijk al lang niet meer de nieuwwaarde. Waarom dan oververzekeren? U kunt op jaarbasis honderden euro’s besparen.

Deze onnodige uitgaven vallen dus in de categorie ‘weggegooid geld’. Dat verdient een andere bestemming! Wij hebben een suggestie!

Denkfout #4
Te spaarzaam!
Wij zijn een spaarzaam volk. Dat zijn we overigens altijd al geweest maar juist tijdens de Coronacrisis bleek dat we nog veel spaarzamer werden. De berg spaargeld die de Belgen hebben uitstaan, neemt haast mythische proporties aan: 281,5 miljard euro, nog eens 10 miljard euro meer dan vorig jaar. Dit is ongeveer 24.500 euro per persoon!

Misschien besloot u ook om financieel een pas op de plaats te maken?

Natuurlijk gunnen we de economie een boost; dus uiteraard is het prettig als dit geld gewoon wordt uitgegeven maar… wie wat bewaart, die heeft wat. Zo is het ook weer. Het blijft echter vreemd dat het gros van de Belgen zijn geld op een spaarrekening stalt en dus blijkbaar akkoord gaat met het interen op het eigen vermogen.

De rente is immers overal praktisch 0%. Tel daarbij de inflatie op en uw geld wordt gewoon minder waard. Over een jaar kunt u veel minder kopen voor 100 euro dan u er nu voor zou kunnen kopen!

Te spaarzaam is echt niet goed!

Belangrijke slot-tip van ons!
Dit blog eindigen we dan ook met een vrijblijvende tip voor u: vanzelfsprekend is er niets mis mee om wat geld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld, als u een vervelende niet geplande reparatie aan uw auto hebt. Of, als de wasmachine stuk gaat. Of… als één van uw puberkinderen thuiskomt met een kapotte mobiele telefoon, die absoluut gerepareerd moet worden.

Dus, hou een gezonde en realistische minimumbuffer aan. En, u doet dat gewoon op een spaarrekening.

Maar het geld dat u (be)spaart, niet direct nodig hebt en waar geen directe bestemming voor is, verdient een betere plek!

Juist ja… iedereen kan beleggen.

Sterker nog: iedereen is een belegger!

Kortom… voorkom de genoemde denkfouten en maak een verstandige keuze.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.