Dít is het aller-, aller-, allerleukste Kerstkado!

Sinterklaas is vertrokken. Misschien staat de Kerstboom al in de woonkamer? De donkere – maar o zo gezellige – dagen komen er aan. En uiteraard denkt u ook na over de kerstkado’s die u wilt geven.

In dit blog willen we het daarom met u hebben over het absoluut aller-, aller-, allerleukste kerstkado van dit moment. Als u €5.363 vóór 31 december 2018 overmaakt op de rekening van uw kind, dan hoeven ze daar geen schenkbelasting over te betalen. Geheel fiscaal vrij dus. Wel zo leuk!

Overigens kunt u ook aan uw kleinkinderen fiscaalvrij schenken. Dan gaat het om een bedrag van maximaal €2.147.

Let op: deze bedragen verschillen per jaar. Als u dit blog in 2019 of later leest… Check altijd de site van De Belastingdienst!

(Maar er is meer…) U gaat na die schenking in gesprek
Als u een van deze bedragen, of minder, aan uw kinderen of kleinkinderen schenkt, dan kunt u het aansluitend hebben over de vraag wat uw kind of kleinkind met het geld zou kunnen doen.

Goed, als ze in 2019 verhuizen, dan kunnen we ons voorstellen dat het geld wordt besteed aan meubels, ander huisraad, een nieuwe keuken of misschien wel die prachtige flatscreen aan de wand. Of een goede matras.

Maar… als er nog géén ultieme bestemming is, attendeer uw kinderen of kleinkinderen er dan op, dat ze het geld verstandig kunnen wegzetten. Want, misschien willen ze over 10 jaar die prachtige reis maken. Of, over een x aantal jaren dat huis kopen.

Hoe dan ook (en dat is echt een dringend advies van ons!); laat hen dat bedrag niet zomaar opmaken. Dat is zonde van het prachtige kado dat u hen heeft gegeven.

Niet doen dus. Wij hebben een beter idee…

Stimulans
We hoorden laatst een mooi verhaal over een fiscaalvrije schenking. Dat ging om een bedrag van €1.000 dat twee ouders aan hun zoon van 15 jaar overmaakten. Fiscaal vrij dus.

Deze vader en moeder beloofden hun zoon dat hij elk jaar, rond de Kerst, €1.000 van hen zou ontvangen. Er was echter één voorwaarde aan verbonden: hij moest het bedrag beleggen. Zo wilden ze hun zoon bewust maken van de toekomst; dat het belangrijk is om een appeltje voor de dorst op te bouwen en dat je ontvangen euro’s niet zomaar nutteloos moet uitgeven.

Er is namelijk méér in het leven dan alleen het hier en nu. (En dáar zijn wij van Dexxi het helemaal mee eens!)

Er werd aan deze 15-jarige jongen dus een keuze voorgelegd. Ja, hij mocht het bedrag uitgeven. Geen probleem. Maar dan wist hij dat hij het jaar erna niet meer een volgende €1.000 belastingvrij van zijn ouders zou ontvangen.

Nu – anno 2018 – is deze jongen 18 jaar en blijkt dat hij een verstandige keuze maakte. Het bedrag is gestort op een beleggingsrekening. Samen met zijn ouders heeft hij het stappenplan doorgenomen. Er ontstond tussen deze ouders en hun zoon een mooie discussie over geld. Deze 15-jarige puber mocht toen zelf zijn beleggingsprofiel bepalen.

Hij heeft al een aardig rendement op zijn schenkingen gemaakt. Véél  meer dan op een gewone spaarrekening. Deze jong volwassene weet dus al wat hij onder de Kerstboom vindt tijdens de komende Kerstdagen.

Oh ja…
Natuurlijk begrijpen wij dat niet iedereen ‘zomaar’ geld kan schenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen. Maar… een goed gesprek over de toekomst, over geld opzij zetten, over risico’s die je altijd in het leven moet nemen en over de keuze die (nu) gemaakt kan worden, is nodig. En ook leuk.

Wij vonden het verhaal over deze nu 18-jarige jongen inspirerend. We hopen dat u dat ook vindt. Daarom deelden we dit.

Tot slot nog een tip!
Als u besluit om ook het aller-aller-allerleukste Kerstkado aan uw kind of kleinkind te geven, dan profiteert hij/zij automatisch van onze huidige actie: de eerste 3 maanden 50% korting op ons, toch al scherpe, All-in tarief!

(Pakt u het dan wel zelf leuk in?)

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.