Eenvoudig is een sterkte, geen zwakte

Een gediversifieerde portefeuille die gebruikmaakt van brede markt ETF’s geeft een belegger blootstelling aan meer dan 9.000 individuele aandelen en meer dan 16.000 individuele obligaties – meer dan 99% van het wereldwijde beleggingsuniversum.

Beter nog, ETF’s kunnen zeer efficiënt zijn: breed gediversifieerd, goedkoop, zeer liquide en toegankelijk voor elke belegger.

Door gebruik te maken van deze sterke punten, kan een beleggingsportefeuille, groot of klein, met slechts een klein aantal ETF’s eenvoudig worden ingericht. Een ETF-portefeuille die brede diversificatie, lage kosten en transparantie biedt, stelt de meeste beleggers in staat de beleggingsstrategie met vertrouwen te volgen en de onvermijdelijke ups en downs beter te doorstaan.

Universitaire ‘endowments’
Een manier om aan te tonen dat zo’n gediversifieerde portefeuille concurrerend kan zijn is door het te vergelijken met de door NACUBO-TIAA (2021) bestudeerde ‘endowments’, zoals weergegeven in het volgende overzicht (bron: Vanguard).

Endowments zijn fondsen van Amerikaanse universiteiten en hogescholen die schenkingen ontvangen van bedrijven en individuele donoren. De studie weerspiegelt de beleggingen van 705 instellingen die $637,7 miljard vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld Harvard University en Yale University met respectievelijk $42 miljard en $31 miljard.

De beleggingen bestonden op 30 juni 2021 voor 33 procent in beursgenoteerde aandelen (VS, niet-VS en wereldwijd); 23 procent in een mix van private equity en venture capital; 20 procent in verhandelbare alternatieve beleggingen; 12 procent in obligaties en 11 procent in reële activa (bijvoorbeeld vastgoed, land en grondstoffen).

De grootste fondsen hebben veel actieve en alternatieve investeringen gecombineerd, zoals private equity, met unieke toegang, vroege acceptatie en professionele research om hun beleggingsresultaten te optimaliseren. Tegelijkertijd hebben de bestudeerde instellingen ongelooflijk getalenteerde professionele medewerkers dus het repliceren of zelfs in de buurt komen van hun prestaties zou een zware taak zijn.

En toch, een gediversifieerde portefeuille die was samengesteld met ETF’s presteerde beter dan de meeste van deze fondsen.

Simpel is niet simplistisch
Hoewel de meeste ETF-portefeuilles misschien niet zoveel beleggingscategorieën bevatten als deze fondsen, moet het niet als ongekunsteld worden beschouwd.

Vaker wel dan niet zijn alleen ETF’s perfect geschikt.

Wanneer de eenvoud en transparantie van een beleggingsportefeuille verbeterd, en het risico wordt geminimaliseerd, is het makkelijker om verwachtingen te verankeren en klanten te helpen belegd te blijven wanneer krantenkoppen en emoties hen verleiden om hun beleggingsplan op te geven.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.