(Eindelijk!) 5 feiten over beleggen (deel 1)

Steeds meer mensen beleggen. Maar, er is tegelijkertijd een groot aantal ‘spaarders’ dat de stap niet durft te nemen. Er zijn veel vooroordelen. Feiten en meningen worden onbewust door elkaar gehaald.

Natuurlijk hoort u allerlei verhalen – van positief tot negatief – op de verjaardagsfeestjes waar u bent (iedereen heeft wel een mening over beleggen). Dát alles maakt het niet eenvoudig om tot een goed en afgewogen oordeel te komen over beleggen.

In dit blog 5 stellingen over beleggen. Zijn ze waar of niet waar?

(TIP: Probeer eerst zelf eens te bepalen of u deze stellingen als ‘waar’ of als ‘niet waar’ beoordeelt. En scroll dan naar beneden voor onze toelichting)

Veel leesplezier!

Hier komen de stellingen:

   1. Beleggen is alleen voor rijke mensen.
   2. Een belegger moet in zekere zin stressbestendig zijn.
   3. Als u belegt, dan moet u elke dag het financiële nieuws volgen.
   4. Vrouwen beleggen beter dan mannen.
   5. Het is wettelijk toegestaan om geld te lenen waarmee u kunt gaan beleggen.

Enfin, heeft u uw eigen antwoorden genoteerd?

********************************************

Hieronder geven wij onze toelichting!

 1. Beleggen is alleen voor rijke mensen
  Wij zeggen: NIET WAAR
  Natuurlijk kun je discussiëren over de vraag wat ‘rijk’ is. Maar je kunt én mag in Nederland al voor kleine bedragen beleggen. Vanaf €1.000. Dit bedrag is voor de meeste mensen haalbaar en bereikbaar om daadwerkelijk opzij te zetten. U hoeft dus geen lange oprijlaan voor de deur te hebben. Iedereen kan beleggen!
 2. Een belegger moet in zekere zin stressbestendig zijn.
  Wij zeggen: WAAR
  In dit geval zijn wij het volmondig eens met de stelling omdat het ALTIJD ons advies is om alleen te beleggen met geld dat u niet direct nodig hebt. Dus, beleg alleen met geld dat u kunt missen. Als op een dag de koersen dalen, zoals in december 2018 wereldwijd gebeurde, dan hoeft u niet meteen in de stress te geraken. Natuurlijk wilt u liever dat alle koersen elke dag stijgen, maar u weet ook – zelfs als beginnende belegger – dat u het rendement altijd op de lange termijn moet beoordelen. Een belegger moet dus stressbestendig zijn, of beter gezegd: omdat een belegger een bewuste keuze heeft gemaakt ten aanzien van het risico dat hij wil lopen, raakt hij niet snel in paniek als het éven een beetje tegenzit met de koersen.
 3. Als u belegt, dan moet u elke dag het financiële nieuws volgen.
  Wij zeggen: NIET WAAR
  Als eerste: u hebt daar helemaal geen tijd voor. Misschien zit u wel in de spits van uw leven; volop drukte met de kinderen. Met uw carrière. U bent blij als u ’s avonds even op de bank zit met een glaasje wijn of kop koffie. Dan wilt u zich niet nog eens gaan verdiepen in de details van het economische en financiële nieuws. Het mooie is dat professionele vermogensbeheerders – zoals wij, van Dexxi – elke dag dat financiële en economische nieuws volgen. Wij nemen die zorg uit uw handen. Het is onze core business om te duiden, te analyseren en voor u de juiste keuzes te maken. Beleggen is ons vak. Wij doen waar we goed in zijn. Net zoals u dat doet met úw eigen werk. U hoeft dus helemaal geen verstand te hebben van het financiële en economische nieuws.
 4. Vrouwen beleggen beter dan mannen
  Wij zeggen: WAAR (maar toch ook een beetje NIET WAAR)
  In de media is in de afgelopen jaren regelmatig over dit thema geschreven. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen wat conservatiever beleggen. Lees: ze nemen iets minder risico. Op de lange termijn blijken vrouwen méér vermogensgroei te hebben gegenereerd. Mannen nemen gemiddeld genomen meer risico. Dat kan dus dan ook vaker ‘misgaan’ waardoor ze niet het verwachte rendement halen. Maar, als het goed gaat, dan halen ze juist aantoonbaar méér rendement dan vrouwen. Waarom wij bij deze stelling zeggen (‘Het is ook een beetje NIET WAAR’) komt door het volgende: WIJ beleggen voor u en herbalanceren (lees ook: ‘De Juiste Balans‘) uw portefeuille automatisch zonder emotie. Of u nu man of vrouw bent, dat maakt ons niet uit. Op basis van het door uzelf gekozen beleggingsprofiel, beleggen wij. Zie verder punt 3 in dit lijstje. Overigens starten wel steeds meer vrouwen met beleggen!
 5. Het is wettelijk toegestaan om geld te lenen waarmee u kunt gaan beleggen
  Wij zeggen: WAAR
  Maar we zeggen meteen: DOE DIT NIET! Er is weliswaar geen enkele wet die het u verbiedt om ergens geld te lenen en daarmee de beleggingswereld in te stappen. Maar beleg alleen met geld dat u over hebt. Het is niet alleen verstandig, maar ook rustgevend. Zie ook punt 2 in dit lijstje.

Iedereen kan dus beleggen. U ook!

We zijn er van overtuigd dat deze 5 feiten u een beter beeld geven en dat u in ieder geval op die verjaardagsfeestjes nieuwe argumenten hebt om in gesprek te gaan.

Of, u gaat gewoon van start met beleggen!

Volgend keer deel 2!