ESG beleggen in China

China wordt steeds relevanter voor wereldwijde aandelenportefeuilles. Beleggers hebben nu de mogelijkheid om passief in Chinese aandelen te beleggen, waarbij rekening wordt gehouden met ESG-overwegingen. Na de jarenlange focus op economische groei gaat China nu aandacht besteden aan ESG.

De Chinese Securities Regulatory Commission heeft bijvoorbeeld nieuwe eisen verplicht gesteld. Alle beursgenoteerde bedrijven en obligatie-uitgevers moeten de risico’s met betrekking tot ESG factoren nu opnemen in hun (half-)jaarverslagen. Hierdoor groeit het momentum van ESG beleggen in China.

MSCI China ESG Index

Als eerste biedt deze ETF een ESG-gescreende blootstelling aan Chinese aandelen. Het uitgangspunt is de MSCI China Index die 85% van de Chinese beurskapitalisatie dekt. De MSCI China ESG-index wordt verkregen door een aantal uitsluitingen toe te passen. Het bevat ook een neutraliteitsbeperking per sector en een limiet van 5% per bedrijf om buitensporige concentraties te beperken. De MSCI China ESG-index biedt een breed gespreide positie in Chinese aandelen met een vergelijkbaar risico-rendementsprofiel als de moederindex.

Het doel van de MSCI China ESG Universal 5% Issuer Capped Index is om bedrijven die zowel een minimale ESG score als een verbeterende ESG score laten zien meer te belichten dan in de MSCI China Index. Hierbij worden bedrijven behoudens heftige controverses en bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel uitgesloten.

Daarnaast tracht de ESG index om de MSCI China Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De ESG screening methodologie zorgt voor een lichte screening. Hierdoor is de ESG index in hoge mate gecorreleerd met de MSCI China Index en een waardige vervanger voor de allocatie van de Chinese aandelen.

Opbouw van de MSCI China ESG Index:

MSCI China

  • 703 toonaangevende Chinese aandelen, variërend in grootte van 104 miljoen dollar tot 359 miljard dollar
  • Beurskapitalisatie van USD 2,13 biljoen
  • Brede diversificatie over sectoren

De ESG-screening is gebaseerd op de volgende uitsluitingen:

  • Bedrijven niet beoordeeld op ESG-rating / en of controverses
  • Controverse score
  • Betrokken bij controversiële wapens

Op woensdag 1 juli, wordt de huidige belegging in de ICBCCS WisdomTree S&P China 500 UCITS ETF vervangen door de UBS ETF MSCI China ESG Universal UCITS ETF. (Download Essentiële Beleggersinformatie). Bijkomend voordeel, de lopende kosten van deze ETF zijn 0,1% lager.

De Chinese economie
China heeft een ongekende economische en financiële ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen decennia. Vanaf 1990 tot 2018 groeide het BBP van China gemiddeld met 9,4% per jaar. Dit maakt China een van de snelst ontwikkelende landen op het moment. Het BBP nam toe van 360,9 miljard USD tot 13,6 biljoen USD en het Chinese aandeel in het wereldwijde BBP groeide naar 13% in 2018.

In deze sterke ontwikkelingen is de economie verder geliberaliseerd en zijn de kapitaalmarkten ook geleidelijk geopend voor buitenlandse investeringen. De marktkapitalisatie van de Chinese beurzen groeide tot 6,3 biljoen USD aan het eind van 2018 en was daarmee wereldwijd de grootste op de Verenigde Staten na.

Met een populatie van 1,4 miljard mensen is China het meest bevolkte land ter wereld. Als de op één na grootste economie van de wereld heeft China een grote en groeiende binnenlandse markt. Hierdoor heeft China ook de mogelijkheid om een eigen fiscale en monetaire stimulans te geven aan de eigen economie. De Chinese economie zou daarom wel eens een eigen pad kunnen gaan nemen en zo minder afhankelijk zijn van andere landen in de opkomende markten.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.