Nu het economisch herstel écht is ingezet lijkt het monetaire ‘coronacrisis’ beleid niet meer te handhaven. De monetaire teugels zullen aangehaald moeten worden. Het economische herstel is nog omgeven met allerlei risico’s en onzekerheden maar zeker is dat is er een monetaire draai op komst is. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het monetaire beleid van de centrale banken nog steeds ruim zal blijven maar wel iets minder dan voorheen.
Monetaire teugels
De centrale banken hebben de rente jarenlang op nul procent gehouden en elke maand voor miljarden aan obligaties opgekocht. Vanaf eind van dit dan wel begin volgend jaar zullen centrale banken beginnen met het afbouwen van het opkopen van obligaties en dan, in een later stadium, mogelijk renteverhogingen.
‘Goeroes en profeten’
We staan dus aan de vooravond van een grote monetaire beleidsverandering. Onder deze omstandigheden zoeken ‘goeroes’ een podium met waarschuwingen voor aanstaande malaise op de financiële markten. Bij beursturbulentie zijn er zelfs ‘profeten’ die het einde der tijden voorspellen. Daarnaast zijn er ook altijd beleggers die stellen dat ze op deze correcties kunnen inspelen.
Hoewel achteraf iedereen de wijsheid in pacht heeft, een correctie laat zich nóóit voorspellen!
‘Goede tijden, slechte tijden’
Of koersen nu zogenaamd hoog of laag staan, de schulden stijgen of dalen, de rente oploopt of juist zakt, de beurs kent goede en slechte tijden!
Gemiddeld hebben aandelenmarkten elk jaar wel een correctie van een procent of tien. Maar ook als er sprake is van een correctie, is het onverstandig om daarop proberen in te spelen. U maakt dan twee keer kosten, één keer eruit en daarna er ook weer in. En u moet maar hopen dat niet een deel van de herstelfase wordt gemist.
Want wanneer stapt u weer in?
De realiteit is dat er meer geld verloren gaat met het voorspellen van een correctie dan met een correctie zelf.
Elke belegger is een mens en mensen hebben van nature grote moeite om in onrustige tijden te blijven zitten. Een besluit om alles dan maar te verkopen is het moment dat u wordt geconfronteerd met het échte risico van beleggen en dat is definitief uw verlies verzilveren.
De meeste Dexxi beleggers blijven echter gewoon belegd en er wordt met grote regelmaat nieuw geld of een periodiek bedrag ingelegd. Ervaren beleggers halen hun neus op voor dips en houden vast aan hun plan!
Maak ook uw eigen plan!
Het enige waar u goed over na moet denken als u wilt gaan beleggen zijn uw doelstellingen en uitgangspunten. Stel uzelf de vraag waarom u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en met hoeveel u wilt beleggen. Hiermee heeft u een maatstaf waarop u terug kunt vallen wanneer u de goede balans tussen emotie en logica even kwijt bent of wanneer u in de verleiding komt om iets geks te doen.
De beurs is helaas niet te voorspellen en te sturen. Ons beleggingsbeleid, waarbij elke maand uw beleggingen worden geherbalanceerd, wel en dat loont!
Wees voorbereid en maak gehéél vrijblijvend uw eigen beleggingsplan!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.