Help! Mijn kinderen gaan studeren!

Overweegt u te gaan beleggen en bent u benieuwd naar verhalen uit de praktijk? Laat u inspireren door ervaringen en tips van anderen.

Help! Mijn kinderen gaan studeren!

Hoe financier ik dat?

De 42-jarige Denise is al ruim 10 jaar freelance-consultant en samen met haar echtgenoot Freek, ook een zelfstandige, heeft ze twee kinderen. Over deze twee kinderen gaat dit verhaal. Ooit zullen ze gaan studeren. Denise vraagt zich af hoe ze dat financieel moeten regelen als hun kinderen zich willen inschrijven bij de universiteit.

Want… studiekosten stijgen en stijgen. Maar, Denise en Freek willen hun kroost niet opzadelen met een enorme studieschuld.

Sparen?

Denise en Freek leggen al een paar jaar elke maand wat geld opzij om een buffer op te bouwen voor het toekomstige studiegeld. Maar, die buffer levert niets op. De rente is niets. Nul. Sparen loont niet meer. Voor het eerst denken Denise en Freek eraan om te gaan beleggen.

Inflatie….

Denise heeft geen verstand van beleggen. Natuurlijk weet ze wel dat doorsparen op een gewone spaarrekening gelijk staat aan verlies lijden. Ze is bewust op zoek naar een alternatief voor haar spaargeld. Haar frank viel pas echt toen Denise het nieuws las dat de rente van de Europese Centrale Bank letterlijk tot het nulpunt was gedaald….

Als ze maandelijks geld op een spaarrekening blijven storten, dan zullen de kinderen uiteindelijk onvoldoende startgeld hebben om een studie aan te vangen.

Beleggen is het antwoord. Simpelweg voor een aantal jaren een overzichtelijk bedrag opzijleggen en dan hopen dat het ingelegde bedrag groeit naar iets meer.

Iedereen is een belegger

‘Wat veel anderen doen, dat moeten wij toch ook kunnen?’ zo vroeg Denise aan haar man. ‘Iedereen is een belegger – zo lijkt het. We hebben immers nu geld over. Althans, we hebben het niet nodig voor acute zaken. Natuurlijk houden we een buffer voor onszelf aan, voor als de wasmachine en de droogkast kapot gaan, maar we gunnen onze kids wél een studiekans.’

Haar man Freek moest ze nog wat overtuigen. Tegelijkertijd weet Freek ook dat Denise een goed argument heeft: het klassieke sparen is voorbij.

Spannend!

Bovendien hoeven Denise en Freek zich geen zorgen te maken over een mogelijke inkomstendaling waardoor ze het belegde geld ineens hard nodig zouden hebben. Ze hebben voldoende werk en ze verwachten dat dát zo zal blijven. Natuurlijk is het spannend of er een nieuwe opdracht binnenhalen. Maar is dat niet inherent aan zelfstandig ondernemerschap?

Beleggen is net zo leuk als zelfstandig ondernemerschap. U bent bewust met de toekomst bezig.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.