Het belangrijke herfst-ritueel

Voor dit blog gingen we op bezoek bij Gert en Anouk. Ze zijn eind dertig, 12 jaar getrouwd en ze wonen in een leuk rijtjeshuis. Ze hebben een hond (Jackie) en twee zoons, Thomas (10) en Jurriaan (9). Maar die lagen al op bed toen we op de koffie kwamen.

Gert werkt bij een ingenieursbureau en Anouk is zelfstandig dieetconsulente. Ze hebben een keurig inkomen. “Zo kunnen we bijvoorbeeld één keer per jaar goed op vakantie met het gezin,” zegt Anouk lachend. “We hebben bovendien een buffer opgebouwd voor als er nood aan de man is. Bijvoorbeeld als de wasmachine het plotseling begeeft. En, we kunnen onze kinderen laten sporten bij hun sportclubs. Als er om een schoolbijdrage wordt gevraagd, dan kan dat. We hebben dus niet echt iets te klagen.”

Analyse en planning
Met de herfst hebben Gert en Anouk altijd een belangrijk ritueel. “We maken dan altijd de financiële planning voor het daaropvolgende jaar.”

Druk-druk-druk
Gert: “Normaal hebben we geen tijd om alles nauwkeurig bij te houden. We zitten in de spits van ons leven en dan is het lastig om elke dag financiële updates te maken. Maar als december nadert, dan kunnen we nog wel interessante keuzes maken. Want, vóór Oudejaarsdag valt er nog best veel financieel voordeel te halen op allerlei vlakken.”

Gert en Anouk weten in ieder geval dat ze in 2020 een groot feest willen geven omdat ze 12,5 jaar zijn getrouwd. In de zomer willen ze naar Hongarije op vakantie en het is ook hard nodig om de tuin aan te pakken. “Die komt in het voorjaar aan de beurt. Daar maken we nu budget voor.”

“Natuurlijk sparen we,” zegt Gert. “We bepalen nú welk maandelijks bedrag we automatisch laten afschrijven in het nieuwe jaar. We kijken dus niet achteraf per maand wat we over hebben, maar we bekijken vooraf wat we opzij leggen.”

Maar dán is het moment aangebroken om vóór Oudejaarsdag van dit jaar nog een aantal keuzes te maken.

Dit is hun lijstje met een paar tips:
(En Gert en Anouk vermoeden dat ze u met onderstaand lijstje inspireren!)

  1. Betalen ziektekostenverzekering
    Vóór 31 december betalen ze alle ziektekostenverzekeringen voor het nieuwe jaar. “Je krijgt dan bij praktisch alle verzekeraars een korting,” legt Gert uit.
  2. Inkoop voor de zaak
    Anouk bepaalt altijd wat zij vóór 31 december nog voor haar eigen zaak wil inkopen. “Natuurlijk zijn dat bedrijfskosten, die ik als aftrekpost kan opvoeren maar soms loopt deze inkoop op tot 2.000 euro. Uiteindelijk verlaag ik daarmee ons vermogen. Ook dát scheelt vermogensrendementsheffingen.”
  3. Sparen voor de studie van de kinderen
    “We hopen uiteraard dat onze zoons ooit gaan studeren. Daarom leggen we een bedrag voor hen opzij. Dat doen we op een beleggingsrekening bij Dexxi. We doen er alles aan om te voorkomen dat onze zoons niet zouden kunnen gaan studeren omdat het te duur is.”
  4. Pensioen!
    Gert en Anouk hebben geen pensioenvoorziening. Beiden hebben daarom vorig jaar een rekening bij Dexxi geopend, waarop ze aan hun pensioen kunnen bouwen. “Ik was meteen overtuigd,” zegt Anouk.

“Ach, we voelen ons nu nog jong, fris en fruitig,” lacht Gert. “Maar ik denk wel dat het verstandig is om te anticiperen voor onze oude dag. Ik ben overigens helemaal niet het type om zo’n succesvolle pensionado te worden maar als ik wat ouder ben, dan wil ik wel fatsoenlijk van mijn oude dag genieten.”

Anouk moet lachen. “Ik hoop wel dat Thomas en Jurriaan tegen die tijd het huis uit zijn.” Gert knikt. “Zo is het. Als we onze jongens fatsoenlijk aan de samenleving hebben afgeleverd, dan gaan we voor ultiem geluk! Vandaar dit herfst-ritueel. Regeren is elk jaar vooruitzien!”