Hoe beleggen kan beschermen tegen inflatie?

Als onze inkomens statisch zijn, holt inflatie onze koopkracht uit. Hoge inflatie betekent dat ons spaargeld in de toekomst minder waard zal zijn dan nu het geval is – tenzij ons opgebouwde vermogen gelijke tred kan houden met de inflatie.

Officiële inflatiemaatstaven zijn bedoeld om de prijsstijgingen en -dalingen in de loop van de tijd te volgen. Als de inflatie 2% is, betekent dit dat een representatief pakket goederen en diensten dat door huishoudens wordt gekocht, gemiddeld 2% duurder is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Maar het is lang geleden dat spaarrekeningen gelijke tred hielden met de inflatie. Geld op de bank heeft doorgaans meer dan tien jaar lang na aftrek van inflatie een negatief rendement opgeleverd. Dat is waar beleggen om de hoek komt kijken. Een goede belegging kan de inflatie in de loop van de tijd compenseren of zelfs verslaan.

Waarom inflatie gevaarlijk is
Hoeveel inflatie is gezond en wanneer schaadt het onze levensstandaard? Een beetje inflatie geeft de economie een boost, maar te veel inflatie veroorzaakt ontwrichting of zorgt zelfs voor een regelrecht disfunctioneren van de economie.

De meeste centrale banken hebben een inflatiedoelstelling van 2%. Dat komt omdat men denkt dat 2% inflatie goed is voor de economie. Deflatie, waarbij de koopkracht toeneemt maar de prijzen van goederen en diensten dalen, schaadt daarentegen de economische output omdat mensen hun uitgaven uitstellen in afwachting van dalende prijzen in de toekomst.

Momenteel is inflatie een grote zorg, maar de vooruitzichten blijven zeer onvoorspelbaar. Waar de centrale banken nog maar een paar jaar geleden deflatie bestreden, staat een stijgende inflatie weer op de agenda.

De laatste keer dat de ontwikkelde wereld te maken kreeg met op hol geslagen inflatie was in de jaren zeventig. Hoge prijzen gevolgd door hoge lonen zorgden voor een gemene combinatie van stijgende prijzen en lage economische groei, ook wel stagflatie genoemd.

Hoe beleggen kan beschermen tegen inflatie?
Sparen heeft historisch gezien nauwelijks de inflatie verslagen. Spaargeld is dan ook al meer dan tien jaar een verliesgevend bezit.

Als u 10 jaar geleden €10.000 had gespaard, zou het moeten groeien tot €13.112 om zijn koopkracht vandaag te behouden. Dat betekende een gemiddelde jaarlijkse rente van 2,7% verdienen om gelijke tred te houden met de inflatie.

De realiteit is dat de meeste mensen de afgelopen 10 jaar geld hebben verloren aan contant geld. Ondertussen hebben aandelen sinds het begin van de 20e eeuw gemiddeld ruimschoots de inflatie en contanten overtroffen.

Historisch gezien is dit een uitstekende maatregel tegen inflatie gebleken.

‘Just Keep Buying’
Ook volgens Nick Maggiulli, COO van Ritholtz is beleggen een effectieve manier om tegen inflatie te vechten. Wij halen een voorbeeld uit zijn boek ‘Just Keep Buying’ aan:

‘Van januari 1926 tot aan het einde van 2020 had 1 dollar moeten groeien naar 15 dollar om de inflatie bij te houden. Maar als je in 1926 1 dollar had geïnvesteerd in langlopende Amerikaanse staatsobligaties, zou dat eind 2020 gegroeid zijn naar 200 dollar. Dat is 13 keer meer dan de inflatie. Sterker nog, als je in dat jaar 1 dollar had belegd in een mandje van Amerikaanse aandelen, zou die ene dollar gegroeid zijn naar 10.937 dollar, maar liefst 729 keer meer dan de inflatie.’

Buy-and-Hold-strategie
De buy-and-hold-strategie belichaamt deze lange termijn beleggingswijsheid en daarom verslaat het bijna altijd de meer korte termijn strategieën. Op korte termijn kunt u op elke belegging geld verliezen. U zult echter de vruchten plukken als u tijdelijke verliezen voor lief neemt en voor de lange termijn belegd blijft.

Met deze aanpak kunt u profiteren van toekomstige groeimogelijkheden en ervoor zorgen dat uw vermogen op lange termijn wordt beschermd tegen inflatie.

Dexxi neemt deze taken graag van u over. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Of maak geheel vrijblijvend een persoonlijk beleggingsplan.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.