Hoe is dat bij u thuis?

Dit blog hebben wij met name geschreven voor moderne echtparen, stelletjes of koppels, die zo op gezette tijden met elkaar – thuis aan tafel – een stevige discussie hebben over geld. Praktisch iedereen dus, zo vermoeden wij!

Meteen maar even een voorzichtige disclaimer: we willen absoluut geen relatiecrisis bij u veroorzaken. Integendeel! Wel hopen we al deze (echt)paren een triggerend inzicht te kunnen bieden…

U bent dus bij deze gewaarschuwd voor dit blog…

Enfin, hier komt de eerste belangrijke vraag van dit blog: wie kan er beter met geld omgaan? Zijn het de mannen of zijn het de vrouwen? Hoe is dat bij u thuis?

Zo zijn er in de afgelopen jaren talloze onderzoeken geweest dat vrouwen – gemiddeld genomen – betere beleggers zijn. We hebben het over een gemiddelde, er zijn (dus!) ook mannen die het bovengemiddeld goed doen met beleggen.

Deze ‘discussie’ wordt echter super interessant als we de te maken keuzes – op financieel gebied – eens voorleggen aan u als (echt)paar.

Uw gezamenlijke spaargeld
Stel, u hebt ineens weer dat ‘indringende gesprek’ aan de keukentafel over wat te doen met uw (gezamenlijke) spaargeld. U bent het er in ieder geval over eens dat sparen via een gewone spaarrekening niet meer loont. U zit bovendien samen op één lijn met de gedachte dat het gewoon heel slim is om wat vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Misschien wilt u ooit wel een lange wereldreis maken. Of wilt u over 15 jaar vervroegd uw huis aflossen. Wellicht hebt u jonge kinderen die ooit gaan studeren; u wilt voor hen een studiepotje opbouwen. Of misschien weet u nog helemaal niet waar u uw geld voor opzij zou willen leggen, maar weet u wel dat het verstandig is om dit toch te doen.

U begrijpt dat beleggen voor u een optie is geworden. Maar hoe? We nodigen u uit om een leuk testje te doen.

Stappenplan
1. Ga tegenover elkaar aan tafel zitten.

2. Pak allebei een vel papier en noteer – zonder dat de ander het ziet! – wat voor type belegger u denkt te zijn. U kunt kiezen uit de volgende opties:

– Ik ben een zeer defensieve belegger.
– Ik ben een defensieve belegger.
– Ik ben een neutrale belegger.
– Ik ben een offensieve belegger.
– Ik ben een zeer offensieve belegger.

3. Noteer tevens welk bedrag u zou willen beleggen. (En, waarom dit bedrag?)

4. Hoe lang wilt u beleggen om uw doel te bereiken?

5. En, schrijf ook op met welk doel u wilt beleggen.

De inzichten…
U begrijpt het al: als u dit alles op een vel papier hebt geschreven, vouwt u deze dicht en geeft u uw inzichten aan uw partner. Bent u niet ongelooflijk benieuwd naar de keuzes die uw partner heeft gemaakt? Komen deze een beetje overeen? Of, zijn ze heel erg verschillend van elkaar? Is de man voorzichtiger dan de vrouw? Of omgekeerd? Wie durft er meer risico te nemen?

Enfin, u kunt het er met elkaar over hebben. Nog een keer een goed gesprek dus. We wensen u veel plezier – en wijsheid – met deze interessante discussie. We zijn bovendien benieuwd naar de uitkomsten daarvan en welke keuze u uiteindelijk maakt!

P.S. – Natuurlijk weten wij ook dat niet ieder huishouden heel traditioneel uit een man en een vrouw bestaat. Maar hoe het huishouden er ook uitziet, ook als u alleen bent…. vandaag de dag is het gewoon hartstikke interessant om sowieso na te denken over de vraag: wat doe ik eigenlijk met mijn geld dat ik niet direct nodig heb?