Hoe toekomstgericht bent u?

Wel of niet gaan beleggen? Het is per definitie een leuk en altijd boeiend gespreksonderwerp op verjaardagsfeestjes.

Op de een of andere manier vinden we het namelijk superinteressant om over geld te praten. Zeker gezien het feit dat de spaarrente op normale spaarrekeningen helemaal niets meer oplevert.

Sterker nog: als u het huidige inflatiepercentage in de berekening meeneemt, dan is sparen een regelrechte straf voor uw goede en verantwoordelijke gedrag om geld voor de toekomst opzij te zetten.

Beleggen wordt dus steeds populairder. Iedereen kan ook beleggen. Echt heel ingewikkeld is het allemaal niet meer. Zelfs studenten kiezen er steeds vaker voor om op deze wijze te werken aan een bredere financiële basis in de toekomst. Misschien voor het eerste huis dat ze ooit zullen kopen? Of, voor die wereldreis die ze over een paar jaar maken.

De conclusie wordt in ieder geval breed gedeeld; beleggen is vaak het beste alternatief.

Relevante vragen
Maar ja, dan moet uiteindelijk toch die eerste stap worden gemaakt. Veel mensen veronderstellen nog dat je dan naar de bank moet. Of, naar een tussenpersoon. Maar dat is al lang verleden tijd. Het kan allemaal online!

Probeert u het eens. Het geeft u een goed inzicht in wat de mogelijkheden zijn en hoe eenvoudig het feitelijk is. Die vragen richten zich op de benodigde ‘harde informatie’.

Kenmerken
In dit blog hebben we het echter ook nog over iets anders. We definiëren deze als de ‘zachte informatie’. We praten met u over de 3 belangrijkste kenmerken van beginnende (en gevorderde!) beleggers.

We wensen u veel plezier in de discussie met… uzelf!

WEES VERSTANDIG
Een belegger is een verstandig mens. Niet alleen omdat hij begrijpt dat ‘gewoon sparen’ niets meer oplevert maar ook omdat een belegger weet dat hij altijd met eigen geld zal moeten beleggen. Dus, met geld dat hij niet direct nodig heeft. Een belegger heeft altijd een reserve om meteen te kunnen aanspreken. Voor als de wasmachine kapot gaat. Of, als de auto onverwacht een dure reparatie heeft.

Hoe verstandig bent u?

WEES STRESSBESTENDIG
Een belegger is van de lange termijn. Als u het nieuws volgt, dan weet u dat beurskoersen fluctueren. Ja, inderdaad. Koersen kunnen plotseling dalen alleen maar omdat er bijvoorbeeld ergens een handelsoorlog uitbreekt of een willekeurige president iets in de media roept. Een belegger raakt echter nooit meteen in paniek. Deze weet als geen ander dat het rendement van een belegging altijd over de lange termijn moet worden gezien. Zo werkt het al decennia; voor de lange termijn is beleggen de beste manier om vermogen te doen laten groeien. Geen stress dus!

Hoe stressbestendig bent u?

WEES TOEKOMSTGERICHT
Een belegger heeft altijd een doel voor ogen in de toekomst. De ene keer is dat wat duidelijker gedefinieerd (zoals, het opbouwen van een extra pensioen!) dan de andere keer (zoals, misschien gaan we ooit die wereldreis maken?). Maar hoe dan ook: de belegger weet dat hij een keuze maakt voor de toekomst. Over een x aantal jaren wil hij meer euro’s tot zijn beschikking hebben dan hij nu heeft. De belegger begrijpt daarom dat het niet de bedoeling is om na een jaar, of na 2 jaar al het ingelegde bedrag terug te trekken. De belegger is toekomstgericht.

Hoe toekomstgericht bent u?

We weten zeker dat uw antwoorden op de hierboven gestelde drie vragen een goed inzicht geven in uw eigen kenmerken. Ook weet u nu het antwoord op de vraag hoe toekomstgericht u bent!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.