Is beleggen een doel of een middel?

Als eerste vertellen wij u wat wij verstaan onder het begrip ‘beleggen’.

Definitie beleggen
Beleggen is feitelijk niets meer of minder dan het opzij zetten van euro’s, die u niet direct nodig hebt, met als doel dat de waarde van die opzij gezette euro’s in de toekomst is gestegen. Sommigen beweren dat beleggen een eenvoudige manier van geld verdienen is. Beleggen kan echter niet worden gedefinieerd als een gokje. Maar het is tegelijkertijd ook geen exacte wetenschap.

Beleggen is een vak waar onze professionals elke dag beroepsmatig mee bezig zijn. Er zijn zo ontzettend veel factoren die bepalen of koersen dalen of stijgen.

En dan nóg is het niet altijd precies te voorspellen.

De gewone man en vrouw
Daarentegen kunnen we wél concluderen dat beleggen voor ‘de gewone man en vrouw’ in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Dat is geen wonder! De rente op de spaarrekeningen is minimaal (bijna 0%) en dus zijn mensen op zoek gegaan naar begrijpelijke alternatieven om toch een stukje verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen toekomstige financiële huishouding.

En precies dáár zit het antwoord op de vraag die we aan het begin van dit blog stelden: is beleggen een doel of een middel?

Het antwoord is klip en klaar: beleggen is een middel.

Het is een middel om financiële doelstellingen voor uw toekomst te behalen. We hebben er hieronder een paar genoteerd, maar u zult begrijpen dat die lijst eigenlijk oneindig lang kan zijn.

Beleggen om in de toekomst een aanvulling op uw pensioen of AOW te creëren.
Dit is géén overbodige luxe… Alleen van slechts een AOW-uitkering lukt het bijna niemand meer om fatsoenlijk rond te komen. Daarom de vraag: weet u voor uzelf hoe hoog voor u de beoogde maandelijkse AOW-uitkering is?

Over 10 jaar die wereldreis
U hebt het ongetwijfeld ook gezien in het nieuws: het is nu mogelijk om non-stop van Londen naar Perth in Australië te vliegen. De wereld wordt steeds kleiner en verre bestemmingen worden steeds makkelijker bereikbaar. Toen u op televisie dat vliegtuig zag landen, begon het toen ook niet te kriebelen?

Hoe gaaf is het niet om nu al na te denken over een heerlijke wereldreis die u over een paar jaar gaat maken? Door te gaan beleggen kunt u uw budget voor zo een prachtige trip vergroten…! (En in plaats van zes weken gaat u misschien wel acht weken!)

Studie van de kinderen
Stelt u zich eens voor dat uw kinderen over een x aantal jaren allemaal willen gaan studeren. Of nog leuker: ze willen in het buitenland bij prestigieuze universiteiten allerlei opleidingen volgen. Die kans is best aanwezig. Een béétje student doet tegenwoordig op z’n minst een aantal semesters in het buitenland. Het is tevens een leuke upgrade voor het cv van uw zoon(s) of dochter(s). Maar, we horen u nu al roepen: ‘Help, mijn kind gaat studeren!’.

Wel. Regeren is vooruitzien, zeggen wij. Ook al liggen ze nu nog in de luiers. Beleggen om die toekomstige (buitenlandse) studie te kunnen financieren, is écht een serieuze optie!

Enfin, u begrijpt wat wij bedoelen.

Beleggen is dus altijd een middel om doelstellingen te bereiken. Wat die doelen ook mogen zijn. Bij Dexxi voert u daar zelf overigens volledig de regie over.

Daarom onze slotvraag aan u:
Wat zijn úw (financiële) doelstellingen voor de toekomst?