Leuke vraag: hoeveel procent van de Belgen belegt, volgens u?

Als u dit blog onder ogen krijgt, dan weten wij vanzelfsprekend niet of u wel of geen belegger bent. Dus… of u ooit wel of niet een verstandige financiële keuze maakte. Beleggen is immers strategisch het beste alternatief om het eigen vermogen langzaam te doen laten groeien simpelweg omdat traditioneel sparen niets meer oplevert. U hebt dát ongetwijfeld al wel eens eerder in onze blogs gelezen, of in nieuwsberichten bij andere media voorbij zien komen.

Maar goed, even terug naar de kernvraag die we graag aan u willen voorleggen: hoeveel procent van de Belgen belegt, volgens u?

De voorbije drie jaar handelden 830.000 Belgen op de beurs. En dat aantal zit in de lift: in de eerste drie maanden van 2021 is het aantal unieke beleggers meer dan verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Het aantal nieuwe beleggers ligt begin 2021 de helft hoger dan begin 2019. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten).

Ongelooflijk toch?

Kijkt u eens rond bij u in de straat.

Bijna 20% van uw buren belegt!

Iedereen kan beleggen
Als u belegt (bijvoorbeeld bij ons, bij Dexxi), dan hoeven we u dus niet te vertellen wat de vele voordelen zijn. Echter, als u de stap nog niet heeft genomen of niet durfde te nemen, dan is nu wel hét moment aangebroken om er toch eens serieus over te gaan nadenken.

Want, de populariteit van beleggen is niet voor niets. Zeker ook omdat in de afgelopen jaren beleggen heel toegankelijk werd. Jawel: iedereen kan beleggen!

Budget!
Eerlijk is eerlijk: de coronapandemie die ons vorig jaar in maart trof, gaf een extra zetje bij veel mensen. Immers, thuisblijven was de standaard en we konden met z’n allen niet meer ons geld uitgeven op de wijze zoals we dat voorheen altijd deden. Geen restaurantbezoek. Niet meer op vakantie. Geen spontane uitgaven meer door de gesloten winkels.

Maar we verdeden onze tijd niet: veel mensen zaten langer op het internet en ontdekten dat het eigen geld – dat dus niet uitgegeven werd – veel nuttiger ‘besteed’ kon worden. Ontzettend veel mensen hadden plots ‘budget’ om te gaan beleggen. Ook wij zagen het op onze site. Onze blogs over beleggen werden steeds vaker gelezen. De belangstelling groeide ongekend.

Natuurlijk telt mee dat de spaarrente in België ontzettend laag is. Of beter gezegd: praktisch 0%. Dat is overigens een tendens die al jaren geleden werd ingezet. Deskundigen zijn er met z’n allen van overtuigd dat dit in de komende jaren ook niet zal veranderen.

Opbouw voor pensioen
Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen beleggen om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor hun pensioen. Of, als een aanvulling op een al reeds bestaande pensioenopbouw elders.

Aan de andere kant hebben ook een heleboel mensen geen specifiek doel als ze beleggen. Zeker niet op de beleggingsrekeningen waar men direct bij kan en waar men altijd – als men dat wil – de ingelegde euro’s weer aan zou kunnen onttrekken.

Prima toch?

Alles beter dan die spaarrekeningen die he-le-maal niets opleveren.

De verwachting voor de komende jaren is dan ook helder: het percentage Belgen dat belegt zal onvermijdelijk toenemen. En dat is een goede ontwikkeling. Voordat u het weet bent u de enige die de stap nog niet heeft gemaakt. Daarom adviseren we u eens met onze rekentools te ‘spelen’. Deze bieden een inspirerend eerste inzicht in de zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe óók ú uw eigen vermogen langzaam kunt laten groeien.

Of download het gratis e-book ‘Succesvol indexbeleggen’ waarin we in begrijpelijke taal uitleggen hoe eenvoudig beleggen eigenlijk is. Veel leesplezier!

#IedereenIsEenBelegger

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.