‘Niet één aandelenfonds verslaat de index’

Niet één actief beheerd Nederlands aandelenfonds heeft in 2018 de S&P Netherlands BMI (BenchMark Index) verslagen. Over een periode van tien jaar lukte het in 7 procent van de gevallen om te index voor te blijven. Dat blijkt uit een analyse van S&P Dow Jones Indices.

Actieve fondsen die beleggen in Nederlandse aandelen hebben in één jaar tijd gemiddeld een gewogen rendement behaald dat 5,1 procent lager is dan dat van de S&P Netherlands BMI, aldus de analyse. Over tien jaar tijd is dat een geannualiseerd rendement van 3,7 procent beneden de benchmark.

Buiten Nederland: zelfde laken een pak
Ook buiten Nederland heeft een groot deel van de actieve fondsen in Europa vorig jaar slechter gepresteerd dan hun benchmark, zo blijkt uit de analyse, hoewel ook de indices zelf verliezen leden: De S&P Europe 350 daalde met bijna 10 procent in 2018.

Van de actief beheerde Europese aandelenfondsen behaalde 86 procent een underperformance ten opzichte van deze benchmark. Bezien over een periode van vijf en tien jaar gaat het in 80 en 87 procent van de gevallen om een underperformance.

Amerikaanse aandelenfondsen in euro’s hebben in 83 procent van de gevallen slechter gepresteerd dan de benchmark. Die hoeveelheid stijgt bovendien naar respectievelijk 96 procent en 98 procent als gekeken wordt naar een periode van vijf en tien jaar.

Onderzoek van Lyxor
Volgens zojuist gepubliceerd onderzoek van Lyxor onder 7000 actief beheerde UCITS-fondsen slaagde niet meer dan een kwart van de Europese fondsmanagers er in 2018 in de benchmark te verslaan, na aftrek van kosten.

Niet meer dan 24 procent van de actief beheerde fondsen wist vorig jaar de benchmark te verslaan. In 2017 was dat nog meer dan 50 procent. Volgens Lyxor, dat zelf alleen passief beheerde fondsen (ETFs) verkoopt, waren de ondermaatse prestaties het gevolg van ‘politieke economische onzekerheid’ en van het onvoorspelbare monetair beleid van centrale banken.

Bron: Fondsnieuws.nl

Ook kosten hebben impact! Bereken uw kosten met onze NIEUWE rekentool