Nieuwe records voor indexbeleggen

Een selecte groep traditionele beleggers probeert middels ‘stock picking’ de markt te verslaan. Deze vorm van beleggen is echter extreem tijdrovend, het risico aanzienlijk en het valt nog maar te bezien of de markt daadwerkelijk verslagen wordt.

Vandaag de dag is een steeds grotere groep mensen op zoek naar een passieve beleggingsoplossing om vermogen op de lange termijn te laten groeien. Indexbeleggen sluit hier perfect op aan. Het is dan ook niet gek dat deze vorm van vermogensopbouw een stijgende populariteit geniet.

Wereldwijde groei van ETF t/m juli 2021
ETFGI, een vooraanstaand onderzoeksbureau in de wereld van de ETF’s, rapporteert een ‘record-breaking’ waarde van 9,46 biljoen dollar van de wereldwijde ETF markt aan het einde van de maand juli.

De totale netto geïnvesteerde waarde is wereldwijd gedurende juli met maar liefst 80,45 miljard dollar gegroeid. Dat brengt de totale stijging dit jaar tot een bedrag van 739,54 miljard dollar. Dit is bijna twee keer zoveel dan in dezelfde periode vorig jaar, er kwam toen 373,01 miljard dollar bij.

Bron: ETFGI.com

Highlights groei:

  • Totale waarde van genoteerde ETF’s en ETP’s op een record van 9,46 biljoen dollar.
  • De wereldwijde ETF’s en ETP’s markt bestaat uit 9.154 producten, met 18.539 noteringen, van 563 verschillende aanbieders op 78 beurzen in 62 landen.
  • De totale waardestijging in de eerste 7 maanden van het jaar van 739,54 miljard dollar.
  • Een waardestijging van 1,13 biljoen dollar over de afgelopen 12 maanden.
  • Totale marktwaarde is 18,4% gegroeid in 2021, van 7,99 biljoen aan het eind van 2020 tot 9,46 biljoen.
  • De afgelopen 26 maanden is er opeenvolgend meer geld de markt ingestroomd dan uitgestroomd.
  • De netto-instroom van aandelen ETFs/ETPs in juli was 53,04 miljard dollar. Dit brengt de totale netto-instroom voor 2021 op 512,17 miljard dollar. Aanzienlijk groter dan de netto-instroom van 140,53 miljard in dezelfde periode in 2020.
  • De netto-instroom van obligatie ETFs/ETPs in juli was 21,68  miljard dollar. Dit brengt de totale netto-instroom voor 2021 op 133,34 miljard dollar. Iets kleiner dan de netto-instroom van 140,53 miljard in dezelfde periode in 2020.
  • De netto-uitstroom van grondstof ETFs/ETPs in juli was 1,2 miljard dollar. Dit brengt de totale netto-uitstroom voor 2021 op 6,13 miljard dollar. Dit is significant lager dan dezelfde periode in 2020, waar er nog 64,44 miljard dollar aan instroom was.

Dexxi
Het team van Dexxi brengt sinds het jaar 2000 het indexbeleggen via ETF’s in de praktijk en heeft daarmee het indexbeleggen voor iedereen toegankelijk gemaakt. De belangrijkste voordelen van een ETF portefeuille zijn de brede spreiding, transparantie, goede verhandelbaarheid en lage kosten. Onderstaand gaan we kijken welke zaken belangrijk zijn bij het opbouwen van een ETF portefeuille met indexbeleggen.

Het vinden van de juiste ETF’s
Hoe kiest u de juiste ETF’s? Hoewel deze vraag niet makkelijk te beantwoorden is helpen we u middels onderstaande aandachtspunten graag op weg.

1 Onderliggende aandelen
Iedere index is uniek. Zelfs twee indices die eenzelfde sector vertegenwoordigen kunnen verschillen. Het is dan ook belangrijk om inzicht te hebben in de onderliggende aandelen van de ETF, het aantal onderliggende aandelen, de marktkapitalisatie en het relatieve gewicht van de verschillende aandelen. Bij een obligatie ETF is bijvoorbeeld de kredietwaardigheid en looptijd van onderliggende leningen van belang.

2 Totale kosten
Kosten hebben logischerwijs effect op het rendement. Daarom is het belangrijk goed te kijken naar de Total Expense Ratio. Zo zijn er kosten voor beheer, bewaring, transacties en trackingkosten. In de regel geldt dat een ETF relatief lage kosten heeft ten opzichte van andere beleggingsinstrumenten.

3 Dividenduitkeringen
Als aandelen binnen de index dividend uitkeren profiteren beleggers in ETF’s in dezelfde mate als aandeelhouders. Een ETF uitgever kan er voor kiezen het dividend uit te keren of te herbeleggen in de ETF. In het laatste geval heeft het dividend een directe positieve invloed op de koers.

4 Liquiditeit
Als er voldoende liquiditeit is betekent dit dat er veel transacties plaatsvinden wat het makkelijker maakt om een ETF zonder koerseffect te verhandelen. Vaak zijn er ook professionele handelaren (marketmakers) actief wat de liquiditeit verhoogd en het verschil tussen de bied- en laatkoers verlaagd. Dit komt u als belegger ten goede.

5 De structuur
Dankzij de populariteit van de ETF zijn er tal van variaties op de markt verschenen. Zo zijn er uitgevers die de onderliggende index fysiek aankopen, maar ook synthetische ETF’s die een index nabootsen met behulp van derivaten.

6 De uitgever
Net als ETF’s onderling verschillen kunnen uitgevers ook van elkaar verschillen. Zo zal een uitgever met een goede reputatie een hoger handelsvolume bereiken. Daarnaast profiteren uitgevers met veel vermogen onder beheer van schaalvoordelen waardoor kosten laag gehouden kunnen worden.

Aan de slag
Voor iedere belegger is het van belang om zijn persoonlijke wensen en specifieke situatie in acht te nemen. Iedereen is namelijk met zijn eigen wensen, dromen en ambities uniek. Onderstaande stappen helpen met een gedegen redenatie en voorkomen beslissingen op basis van emotie.

1 Beleggingsdoelstelling
Ongeacht uw beleggingswensen is het belangrijk om te ontdekken wat uw doel is. Dit kan zijn een aanvulling van uw pensioen, vroegtijdig stoppen met werken of bijvoorbeeld het financieren van een studie voor uw kinderen. Zo brengt u uw  persoonlijke financiële situatie en doelstellingen duidelijk in kaart.

2 De asset allocatie
De wijze van spreiding bepaalt voor het grootste deel het rendement. Denk aan de juiste verhouding tussen aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en liquiditeiten en stem dit af met uw gewenste rendement en beleggingsprofiel. Zo zal een offensievere belegger met hogere rendementswensen in mindere mate obligaties in portefeuille opnemen. Zorg ervoor dat het beleggingsprofiel regelmatig wordt geëvalueerd aan de hand van uw persoonlijke situatie en marktomstandigheden.

3 Keuze van index
Afhankelijk van de gewenste asset allocatie dienen ETF’s en onderliggende indices geselecteerd te worden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een ETF op dividendaandelen wanneer naar verwachting de koersontwikkeling van de algemene aandelenmarkt stabiel blijft.

4 Keuze van ETF
Als de indexselectie duidelijk is, kunt u bepalen welke ETF’s het beste passen voor het beleggingsdoel.  Iedere ETF beschikt over een eigen karakter, gebaseerd op verhandelbaarheid en kosten. Maar ook de fiscale consequenties van elke afzonderlijke keuze is een aspect waarmee u rekening dient te houden.

5 Vinden van een geschikte partner
Nu we helemaal rond zijn kan de portefeuille worden aangekocht bij een bank, broker of vermogensbeheerder. Hoewel indexbeleggen een passieve vorm van beleggen is betekent het zoals u bovenstaand hebt geleerd niet dat er geen voorwerk bij komt kijken. Ook na het inrichten van uw portefeuille is het volgen van marktontwikkelingen en herbalanceren van de portefeuille van belang. Dexxi neemt deze taken graag van u over. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Wij hebben veel kennis over beleggen
Overigens delen we graag onze expertise. Bekijk voor de aardigheid eens ons overzicht met inmiddels al honderden blogs over beleggen. Elke week publiceren we minstens één kennisblog!

Verder hebben we enkele interessante e-books ontwikkeld. Die zijn uiteraard eenvoudig en toegankelijk vormgegeven.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.