Nog nooit belegd? Is 2021 dan hét jaar om te starten?

Vanzelfsprekend hebt u nu goede voornemens. De kans is groot dat één van die voornemens iets met geld heeft te maken. Zoals bijvoorbeeld ‘zuiniger zijn’ of ‘meer geld opzij zetten voor de toekomst’. Prima! De vraag roept zich dan op hóe u dat in de praktijk van alledag vormgeeft. Het antwoord is eenvoudig: u kunt gaan beleggen.

Sterker nog: 2021 is hét jaar om te starten met beleggen. Zeker als u nooit eerder deze stap zette.

We hopen met dit blog de mensen, die nog nooit hebben belegd of niet eerder ‘de stap’ durfden te zetten, te overtuigen dat 2021 voor hen hét moment is om op déze wijze die goede voornemens kracht bij te zetten.

Aantal beleggers stijgt met 17%
Het aantal Nederlanders dat geld heeft belegd is in 2020 met ruim een kwart toegenomen. Er zijn nu 1,75 miljoen huishoudens die geld in onder meer aandelen en beleggingsfondsen hebben gestopt, blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar. Het gaat om een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Wij gaan er vanuit dat dat in België niet anders zal zijn.

Wist u dat Dexxi nog veel sneller groeide? Het aantal Dexxi beleggers is gestegen met ruim 60%!

Toch stond er in 2020 nog rond de €300 miljard op de spaarrekening in België.

Zonde, want dat is echt teveel!

Waarom is 2021 hét jaar om te starten met beleggen?
Afgelopen jaar heeft de economie het nogal lastig gehad. Eigenlijk is dat een understatement. De coronacrisis en de economische gevolgen zullen u ook niet ontgaan zijn. Maar de verwachtingen voor 2021 zijn beter. Het coronavaccin komt er aan en dat levert hoop en positiviteit op. Als het even meezit, dan kunnen we in de zomer van 2021 al weer in zekere zin terug naar Het Oude Normaal.

Samengevat: positiviteit is over het algemeen een goed teken voor de beurskoersen. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de beurskoersen bepalen, maar u bent het ongetwijfeld met ons eens, dat we ook voor economisch herstel die positiviteit nodig hebben.

Oh, wat die andere factoren dan zijn?

Wel… denkt u alleen maar eens aan de voortschrijdende technologische ontwikkelingen. Die gaan in hoog tempo door. Ze zijn helemaal van deze tijd!

Dus, 2021 zou zomaar eens een goed beleggingsjaar kunnen worden. Veel deskundigen zijn het daar overigens mee eens. 2021 kan een prima beursjaar worden!

Toch gaan we hier meteen nuanceren….
Uit het voorgaande zou u de conclusie kunnen trekken dat juist (en alleen?) 2021 hét jaar is om te starten met beleggen.

Ja, inderdaad (zoals gezegd): het is een goed moment maar eigenlijk bleken alle laatste jaren al goede jaren om te starten met beleggen. Dat zal de komende jaren bovendien niet anders zijn. Daar hebben we een aantal redenen voor:

  1. Rente op gewone spaarrekening is (nagenoeg) 0%
    Beleggen is al jarenlang een goede keuze omdat sparen al niets meer oplevert. De rente is nagenoeg 0%. U teert zelfs in als u uw geld op een spaarrekening laat staan. Deskundigen zijn het er over eens dat de rente (op gewone spaarrekeningen) in de komende jaren niet zal stijgen. Beleggen is daarom het logische alternatief.
  2. Beleggen is altijd voor de lange termijn
    Als u uw euro’s stort op een beleggingsrekening, dan kijkt u altijd naar de lange termijn. Zo wilt u bijvoorbeeld iets extra’s opzij zetten voor uw pensioen. Beleggers kijken dus minstens 10 á 15 jaar vooruit. Beleggen is geen korte termijn strategie, want… beurskoersen kunnen immers ook dalen op de korte termijn. Maar (en daar zijn deskundigen het ook over eens): over langere periodes stijgen beurskoersen altijd.
  3. Om te beleggen hoeft u geen beleggingsdeskundige te zijn
    In de laatste tien jaar is ‘beleggen’ in België voor iedereen zéér toegankelijk geworden. U hoeft helemaal niet dagelijks de beurskoersen te volgen. U hoeft niet elke dag De Tijd te lezen. U hoeft helemaal niet elke dag in te loggen om een analyse te maken. Welnee! Met een paar kliks opent u al een beleggingsrekening. U kiest zelf welk risicoprofiel bij u past en dan kunt u van start. Een professionele beleggingsorganisatie doet dan de rest. Als we dit op onszelf betrekken: elke maand (ja, elke maand!) herbalanceren wij uw portefeuille aan de ontwikkelingen op de beurs. Kortweg gezegd betekent dit dat elke maand uw ingelegde euro’s de grootste kans maken om naar méér euro’s te groeien.

2021 is dus hét jaar om te starten met beleggen.

Maar, dat zal 2022 ook zijn. En 2023 en 2024. En… de jaren daarná!

Zoals het ook al was in 2016. Of, 2017, 2018, 2019 of 2020. En, de jaren daarvoor.

Beleggen is dus van deze tijd. Iedereen is een belegger!  Het is de hoogste tijd om de stap te zetten.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.