Pensioen in gevaar?

Steeds meer mensen bereiken een hoge leeftijd en zijn langer vitaal en levenslustig. Goed nieuws natuurlijk. Maar het heeft ook een keerzijde. Want ouder worden kost meer geld en daar zijn onze pensioenen niet op berekend.

De levensverwachting in de westerse wereld is in de afgelopen vijftig jaar met ruim tien jaar toegenomen. De helft van de mensen die nu worden geboren zou zelfs honderd jaar of ouder worden. En waren grote gezinnen rond de jaren ’50 van de vorige eeuw nog normaal, is anno 2022 het gemiddeld aantal kinderen per gezin minder dan 2 in het grootste deel van de wereld.

Het zijn gevolgen van de explosieve ontwikkeling van de farmaceutische industrie en de medische wetenschap. Het resultaat van deze positieve ontwikkelingen is dat in de toekomst steeds minder werkenden de pensioenen van steeds meer ouderen moeten opbrengen.

Is ons pensioen in gevaar?
Tot enkele decennia geleden hadden pensioenfondsen genoeg extra inkomsten om slechte rendementen op te vangen, omdat er relatief meer mensen gingen werken dan dat er met pensioen gingen. Nu dat door de vergrijzing verandert, wordt de kans steeds groter dat de pensioenfondsen op termijn niet meer genoeg vermogen hebben om hoge pensioenen zoals nu gangbaar zijn uit te keren.

Het wettelijk pensioen is mooi, maar onvoldoende. Heel wat Belgen zijn uitsluitend afhankelijk van hun wettelijk pensioen (d.w.z. sociale zekerheidspensioen), waarvan de uitbetaling gebaseerd is op een kwetsbaar stelsel waarbij elke actieve werknemer via zijn sociale bijdragen bijdraagt aan het pensioen van de gepensioneerden. Momenteel bedraagt het wettelijk pensioen gemiddeld circa €1.600,- bruto per maand voor een ambtenaar, €1.100,- voor een werknemer en €900,- voor een zelfstandige.

Besef groeit onder jongeren
Wie een goede oude dag wil hebben, moet daar rekening mee houden. En hoewel het pensioenbewustzijn nog altijd erg laag is en pensioensparen onderaan het lijstje van spaardoelen prijkt, groeit dat besef wel. Zo geven jongeren tot 45 jaar aan zich zorgen te maken over het pensioen. Ze willen wel sparen, maar kunnen dat niet omdat hun inkomsten en uitgaven dat niet toelaten.

Zij realiseren zich vaak niet dat maandelijks een klein bedrag wegleggen over een periode van twintig of dertig jaar een aardig kapitaal kan opleveren. 100.000 euro lijkt misschien een onbereikbaar doel wanneer u voor het eerst geld opzij zet om te beleggen, maar de ongelooflijke kracht van samengestelde rente kan regelmatige, kleine stortingen omzetten in grote bedragen.

U gaat (periodiek-) beleggen en bouwt zo een (aanvullend-) pensioen op. Dexxi helpt u daar graag bij!

Een kant-en-klare duurzame oplossing
Beleggen kan een krachtig middel zijn om uw vermogen duurzaam te laten groeien. En het hoeft niet moeilijk te zijn. Bij Dexxi maken we beleggen toegankelijk en bieden een kant-en-klare duurzame oplossing vanuit een persoonlijk beleggingsplan gebaseerd op uw doelen, financiële situatie en risico dat u acceptabel vindt.

Een kant-en-klare oplossing: duurzaam, goed gespreid, lage kosten en in een paar eenvoudige stappen online beleggen.

Benieuwd hoeveel beleggen kan opleveren?

Maak geheel vrijblijvend een persoonlijk beleggingsplan.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.