U neemt de beste beslissingen in de zomervakantie

U bent net terug of u geniet zeer waarschijnlijk nog van een welverdiende zomervakantie. Terecht! Het leven bestaat immers niet alleen uit werken! Dit is bovendien de periode waarin de meeste mensen vaak tot hun beste beslissingen komen. Bijvoorbeeld over hun carrière. Of, dat ze besluiten om ná deze zomerse periode nu eens écht elke week op een vast tijdstip te gaan sporten. Zomervakantie is nét 1 januari. Allemaal goede voornemens.

Dit alles lukt omdat u nu tot rust komt. En ook al bent u niet letterlijk op vakantie; het is voor de meesten onder u toch een wat rustigere periode omdat uw netwerk wellicht wel elders vertoeft. Kortom, u hebt alle tijd om na te denken over de komende maanden en jaren. Wat zijn uw plannen? Welke goede voornemens maakt u?

Nee, er komt hier géén saai stukje proza waarin we u vertellen dat u altijd met strategie uw financiën op orde moet hebben. Maar, wij vinden wel dat een belangrijk financieel vraagstuk onderdeel moet zijn van al uw voornemens.

We stellen u daarom een belangrijke vraag.
Als u met pensioen gaat, zo rond uw vijfenzestigste levensjaar, hebt u dan een half miljoen euro beschikbaar voor uzelf? Even in cijfertjes uitgeschreven: 500.000 euro.

Het is onze ervaring dat de meeste mensen het antwoord niet weten.

Juist voor die mensen hebben wij dit blog geschreven. Want, die 500.000 euro is het bedrag dat pensioengerechtigden gemiddeld nodig hebben om een fatsoenlijke oude dag te hebben.

Natuurlijk verschilt dit bedrag per persoon want wat u nodig hebt is van veel factoren afhankelijk. Als u tegen die tijd uw koophuis nog niet hebt afgelost, dan hebt u met zekerheid méér euro’s nodig. Als u van plan bent om lekker veel te gaan reizen, dan zult u ook boven die 500.000 euro uitkomen. Bent u alleenstaand of getrouwd? Het benodigde bedrag kan verschillen.

U denkt nu misschien dat 500.000 euro een heel hoog bedrag is.

Maar schijn bedriegt.

In bullets een eenvoudig rekensommetje: (schrik niet!)

  • De pensioengerechtigde leeftijd in België is (nu): 65 jaar (67 in 2030)
  • Belgen worden gemiddeld 83 jaar oud.
  • Dat betekent dat u voor een periode van 18 jaar ‘iets’ geregeld moet hebben.
  • 500.000 euro gedeeld door 18 jaar = 27.778 euro per jaar (bruto!).
  • Deze 27.778 euro bruto per jaar is maandelijks een bedrag van 2.315 euro (bruto).

Maar u wordt 90 jaar!
Die 2.315 euro bruto per maand – als pensioen – klinkt redelijk, zo vermoeden wij. Maar stel nu eens dat u het geluk hebt dat u 90 jaar wordt. Wat dan?

Nee, ook wij kunnen de toekomst niet voorspellen en precies dáár zit juist het lastige van al deze vraagstukken: niemand weet hoeveel hij werkelijk nodig heeft om – vanuit financieel perspectief – een onbezorgde oude dag te hebben. Maar dat betekent niet dat u nu niet iets kunt regelen of organiseren. Regeren is vooruitzien, zo geldt ook hier.

Regie nemen
Want, u bent aan zet! U bent degene die de regie kunt nemen. Uiteraard kunt u uw geld op een spaarrekening zetten maar ook u weet intussen dat dit helemaal niets meer oplevert. Afgelopen weken werd er voor het eerst in Nederland al openlijk gesproken over negatieve rente op spaarrekeningen. Dat betekent dat u moet betalen voor het stallen van uw geld op een spaarrekening!

Misschien is beleggen nu een optie voor u. Ook als u een ‘gewone gemiddelde hardwerkende Belg’ bent. Beleggen is al lang niet meer exclusief weggelegd voor de rijken.

Integendeel, iedereen kan beleggen! Bij ons start u al met een inleg vanaf 1.000 euro.

Mogelijke scenario’s voor u
Op onze site vindt u een handige rekentool. U kunt diverse variabelen invoeren. Het geeft u een goed overzicht van de mogelijke scenario’s. Uiteraard kunnen wij in dit blog u geen persoonlijk advies geven want iedereen is uniek.

Een belangrijk feit kunnen we u echter wel meegeven; beleggen is voor de lange termijn altijd rendabeler gebleken dan een gewone spaarrekening. Er zijn dus volop mogelijkheden om nu deze zomer ook op dit thema een belangrijk besluit te gaan nemen: u opent een beleggingsrekening bij Dexxi.

Enfin… neemt u (na) deze zomervakantie de beste beslissing?

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.