Uw pensioen begint NU!

Niemand kan de toekomst voorspellen. Wij ook niet. Maar… we kunnen wél voor de komende jaren een redelijk aannemelijk beeld schetsen. We willen het in dit blog echter in eerste instantie met u hebben over de actualiteit van nu. Om precies te zijn over de meest schrikbarende conclusie na Prinsjesdag 2020 in Nederland: voor minstens de helft van de gepensioneerden dreigt een korting van een paar procent.

Als u tot deze groep gepensioneerden behoort, dan snappen we dat dit geen fijne mededeling was: het financiële beeld voor ouderen is de komende jaren omgeven met onzekerheden. Deskundigen zijn het daar over eens. Die onzekerheden waren overigens te verwachten: bijna alle pensioenfondsen zitten immers vol in de problemen.

Hierdoor hoeven de huidige gepensioneerden niet te rekenen op een hogere uitkering. Integendeel, omdat de pensioenfondsen financieel liquide willen blijven, gaan ze korten. Minstens de helft van de pensionado’s gaat dus achteruit in inkomen. En, dan hebben we de inflatie (‘alles wordt duurder!’) nog niet eens meegerekend.

Hoop!
Helaas kunnen wij niets aan de politieke besluitvorming doen. We zijn een beleggingsorganisatie en geen politieke partij. Dat laat onverlet dat we natuurlijk alle pensionado’s van Nederland beter nieuws hadden gegund afgelopen dinsdag. Toch is er hoop, met name voor de mensen, die nu nog volop aan het werk zijn en pas over 10 of over 20 jaar – of wellicht zelfs later – de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Het is de tijd om eigen regie te nemen!
Want, u wilt toch óók een scenario van pensioenkortingen voor uzelf in de toekomst voorkomen? Dus, dat óók uw oudedagsvoorziening wordt verminderd tegen die tijd? Dat blijft namelijk een realistisch scenario als u bent aangesloten bij een pensioenfonds. De financiële problemen daar zijn over een paar jaar namelijk nog écht niet opgelost.

Individueel potje
De oplossing is echter eenvoudig. Nú is het moment aangebroken om een beleggingsrekening te openen voor uw pensioenopbouw. Hoe eerder u daarmee begint, des te groter de kans is op het beste rendement. Maar bovenal zit u aan het stuur. Het blijft altijd uw geld; u hoeft uw opgebouwde vermogen niet te delen met anderen, zoals dit bij de pensioenfondsen wel gebeurt. Wat op uw beleggingsrekening staat (én zal staan!) is uw eigen individuele potje.

Mooi hè?

  • Voor de mensen die nu helemaal geen pensioen opbouwen, is het sowieso noodzaak om te starten. Voordat het te laat is. U weet toch dat een basisuitkering niet voldoende is om van rond te komen? Daarom het alternatief: open een beleggingsrekening.
  • Ook voor de mensen die nú – in hun werkende leven – bij een pensioenfonds zijn aangesloten, hebben we een tip: creëer een extra potje náást het pensioenfonds. U spreidt daarmee uw risico want de kans is groot dat u geen waar krijgt voor uw ingelegde geld bij dat pensioenfonds. En, u hebt er niets over te zeggen omdat het geen individuele potjes met geld zijn. Ook hier geldt: open een beleggingsrekening.

Als u start met uw eerste inleg, dan kiest u uw eigen beleggingsprofiel. U mag zelf bepalen of u véél risico wilt nemen of dat u wat voorzichtiger bent. Hoewel wij officieel geen advies mogen geven, kunnen we wel concluderen dat jongeren over het algemeen een hoger risicoprofiel hebben omdat ze nog heel veel jaren voor de boeg hebben voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Deze jongeren weten dat beleggen iets is voor de lange termijn. Dan is er altijd rendement. Mensen van middelbare leeftijd kiezen over het algemeen een wat bescheidener risicoprofiel omdat ze ietsje meer zekerheid willen creëren met hun pensioenopbouw.

Maar zoals gezegd: u bepaalt het helemaal zelf. Ingewikkeld is het niet. U stort uw eerste inleg op die beleggingsrekening en uw vermogen groeit. Elke dag kunt u op uw rekening kijken en het is mogelijk om uw geld er weer af te halen.

Samenvattend: neem regie. Vertrouw niet op het collectief. Creëer uw eigen potje.

Neem contact met ons op!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.