Vergelijk beleggen eens met een sportwedstrijd!

Hoewel beleggen voor steeds meer particulieren de gewoonste zaak van de wereld is geworden, is er een groep mensen, voor wie beleggen géén tweede natuur is. Ze zijn sceptisch. En, ondanks dat ze best wél weten dat ze interen op hun eigen vermogen door hun spaarcenten dan maar te stallen op een traditionele reguliere spaarrekening, met nauwelijks meer dan 0% rente, maakt men toch niet de overstap naar beleggen.

Tegen die mensen zeggen wij nu: vergelijk beleggen eens met een sportwedstrijd!

Wat we daarmee bedoelen? Wel, we leggen het uit in dit sportieve blog!

Om de punten spelen
Misschien was of bent u lid van een sportvereniging.

Tennis? Voetbal? Hockey? Atletiek? Korfbal? Schaken? Volleybal? Basketbal? Of wellicht bent u wel heel modern en huurt u af en toe een padelbaan. Wat u ook doet: u zult ongetwijfeld wel eens om de punten spelen. Gewoon een wedstrijdje. Kijken wie dat setje wint. Of wie na 2 x 45 minuten de meeste doelpunten heeft gemaakt. Of… wie na 10 rondjes op de klapschaats als eerste hijgend en tevreden over de finish komt.

Precies in al die sportwedstrijden zit het inspiratiemoment ten aanzien van de vraag hoe u tegen beleggen aan kunt kijken.

Eng?
Als eerste: natuurlijk begrijpen wij de scepsis. We bagatelliseren niets. Onbekend maakt immers ook onbemind. Als u bijvoorbeeld weinig mensen in uw directe omgeving kent, die daadwerkelijk beleggen, dan hoort u er ook niet zo veel over. Zo kunnen er door hen ook geen ervaringen worden gedeeld. We kunnen het om die reden dan ook goed voorstellen dat u het ‘eng’ vindt om te gaan beleggen. Bovendien hoort u dan ook nog eens in al die commercials, die voorbijkomen, dat alle ‘behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst’.

Nu ja. Dit laatste is natuurlijk ook zo. En ja… het is óók zo dat beurskoersen kunnen dalen en dat het door u ingelegde vermogen even wat minder waard is. Daar willen we absoluut eerlijk en transparant over zijn.

Maar….

…. Als u deelneemt aan een sportwedstrijd, dan is uw uiteindelijke doel toch om – pas als het laatste fluitsignaal klinkt – de meeste punten te hebben. U hoeft niet in paniek te zijn als u tijdens de rust 1-0 achterstaat. Dat was toptennisser Novak Djokovic van de week in New York ook niet, nadat hij de eerste set van de Italiaan Matteo Berretini verloor, maar twee uurtjes later toch als winnaar van de baan afwandelde.

Olympische Spelen
Herinnert u zich de megaprestatie van Sifan Hassan op de Olympische Spelen van Tokyo, een paar weken geleden? U hebt vast wel die kwartfinale (de series) van de 1500 meter op televisie gezien: Sifan Hassan struikelde. Ze lag op de grond, ze raakte achterop maar… ze won toch de serie waardoor ze naar de halve finale ging. En later zelfs naar de finale. Bovendien won ze op diezelfde dag ook nog eens goud op de 5.000 meter!

Kortom… een achterstand of een beetje pech betekent niet dat je verliest. Sporters weten dat je een achterstand áltijd kunt ombuigen in een voorsprong. Het gaat namelijk om het einddoel; de lange termijn focus. Op het juiste moment pieken.

Zo werkt het dus ook met beleggen.

Pensioen
Als u inlegt, dan doet u dat dus ook altijd met het oog op de lange termijn. Daarbij kunt u denken aan zelfs periodes van 20 jaar of langer. Dat is zéker het geval als u belegt ten behoeve van een leuke aanvulling op uw pensioen. Het kan echter best zo zijn dat uw vermogen iets in waarde is gedaald al meteen een jaar nadat u hebt ingelegd. Maar, geen paniek…. Het gaat er om dat na 20 jaar het vermogen substantieel in waarde is toegenomen.

En weet u: al decennialang blijkt dat beurskoersen altijd stijgen over de lange termijn. Daar zijn de deskundigen het overigens ook praktisch unaniem over eens.

Kortom… vergelijk beleggen eens met een sportwedstrijd. Zeker weten dat u in die mindset uiteindelijk wél de stap durft te maken naar het beleggen en die ellendige 0% rente op een traditionele spaarrekening laat voor wat het is.

Oh ja… natuurlijk belegt u wel bij een professionele beleggingsorganisatie!

Meer weten over beleggen?
Download ons e-book over indexbeleggen. We leggen daar alles in begrijpelijke taal uit hoe ook u uw vermogen kunt laten groeien.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.