Op de een of andere manier overheerst de beeldvorming dat ‘beleggen’ is weggelegd voor grote durfals en stoere waaghalzen. Niets is minder waar. Want, als u start met beleggen dan kunt u ook kiezen voor een bescheiden risicoprofiel. Of, anders gezegd: u doet het voorzichtig aan.
Als u voor het eerst in uw leven gaat beleggen…
Voor alles is er een eerste keer. Dat geldt ook voor beleggen. Ontzettend veel Belgen hebben in de afgelopen jaren de stap echter al gemaakt en hebben er geen spijt van gekregen. Sterker nog: ze vragen zich af waarom ze nooit eerder waren begonnen met beleggen…
Maar ja, nu u nog, toch?
U bent immers óók tot de conclusie gekomen dat beleggen ‘heel misschien’ een optie voor u is geworden maar geheel overtuigd bent u nog niet. Want, alles wat u voor de eerste keer doet, is ‘eng’. Zeker als het om geld gaat. Het gaat om uw zuurverdiende euro’s!
Precies voor die mensen hebben wij in dit blog een aantal zaken op een rij gezet waardoor u meer inzicht krijgt in de eerste stap op weg naar het veel strategischer opbouwen van uw vermogen. En, het is niet onlogisch dat wij dit blog in de laatste twee maanden van het jaar publiceren omdat veel Belgen nu nog verstandige financiële keuzes kunnen maken vóór 31 december 2020.
1) Moet u rijk zijn om te beleggen?
Tja, wat is rijk? Zegt u het maar. ‘Rijk’ is een subjectief begrip. Maar als wij een nuchter antwoord geven op die vraag, dan zeggen we: ‘Nee, u hoeft helemaal niet rijk te zijn om te beleggen!’
Bij ons stap je namelijk al voor 100 euro in en de meeste Belgen hebben dat bedrag tot hun beschikking. Dat geld hebben ze ook helemaal niet nodig als onderdeel van de buffer die je áltijd moet aanhouden in geval er thuis een noodsituatie ontstaat, zoals een plotselinge kapotte wasmachine of een onverwachte reparatie aan de auto.
Beleggen doet u met geld dat u niet direct nodig hebt.
2) Moet u jong zijn om te beleggen?
U weet ongetwijfeld dat beleggen iets is wat u doet voor de lange termijn. Immers, beurskoersen kunnen dalen en stijgen en de kans is altijd aanwezig dat de waarde van uw opgebouwde vermogen soms wat minder is geworden. Echter, op de lange termijn levert beleggen altijd meer op dan ‘gewoon sparen’.
Dat is al jaren zo geweest en dat zal – volgens alle deskundigen – ook niet veranderen. In die zin is het dus ‘gunstig’ om jong te starten met beleggen. Immers, u hebt dan nog vele jaren in het vooruitzicht om veel op te bouwen. Tegelijkertijd zien we ook veel ‘ouderen’ die starten met beleggen. Ze hebben bijvoorbeeld een scope van 10 jaar en dat is prima.
Iedereen kan beleggen. Voor studenten is het zelfs al de normaalste zaak van de wereld!
3) Moet u verstand hebben van beleggen?
Welnee. U hebt het al druk genoeg met uw dagelijkse leven en u hebt al helemaal geen tijd om elke dag De Tijd tot op de letter uit te pluizen of de beurskoersen van de BEL20 op het journaal te volgen. U laat de te maken keuzes gewoon over aan een professionele partij, die elke dag bezig is met beleggen en precies weet wat te doen.
Wij kennen overigens nog wel een goede professionele beleggingsorganisatie die hier al jaren ervaring in heeft.
4) Moet u stressbestendig zijn?
Ook hier geldt de definitievraag: wat is ‘stress’? Zegt u het maar! Wij zijn er van overtuigd dat er in het dagelijkse leven in ieder geval nog veel stressvollere zaken bestaan dan ‘beleggen’. Want sowieso (en we herhalen het nog maar eens) belegt u alleen met geld dat u niet direct nodig hebt voor andere (dagelijkse) zaken. En, u belegt al helemaal niet met geleend geld. Als u zich daarvan bewust bent, dan is er geen reden voor stress: want u weet dat u belegt voor de lange termijn. U raakt niet zo snel in paniek als de beurskoersen even dalen.
Ter vergelijk: als de voetballers van het Belgische Elftal een keer een wedstrijd verliezen, dan betekent dit toch niet dat ze geen Europees kampioen meer kunnen worden?
5) Moet u bereid zijn om veel risico te nemen?
Welnee. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een wat offensiever risicoprofiel. Ja, vanuit financieel perspectief bezien loopt u dan wat meer risico maar tegelijkertijd is de kans op meer rendement ook groter. Zo simpel is het eigenlijk.
Hebben we u een beetje overtuigd?
We hopen van wel.
Wat nu als eerste te doen?
Bekijk onze superleuke rekentools eens. We weten zeker dat het u nuttige inzichten geeft waardoor u nog meer overtuigd raakt.
En, dat u concludeert: ‘Ik ga beleggen!’
Net als al die andere Belgen!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.