Waarom is het belangrijk om jongeren te leren wat beleggen is én hoe ze kunnen beleggen?

Dit blog is specifiek geschreven voor alle vaders en moeders – en ongetwijfeld ook opa’s en oma’s – die euro’s opzij willen zetten voor hun kinderen en kleinkinderen. Bijvoorbeeld voor de studie die de kinderen ooit willen gaan volgen. Of, misschien de wereldreis die ze misschien eens van plan zijn te maken? Of, wellicht zijn die euro’s nodig als eerste opstart voor de toekomstige aankoop van een eigen woning.

U wist sowieso al dat u in België –in slechts een paar kliks – heel eenvoudig een beleggingsrekening kunt openen en daar elke maand, of elk jaar, een leuk bedrag op kunt storten.

Natuurlijk weet u ook dat beleggen iets is wat iedereen doet voor de lange termijn en dat u altijd belegt met geld dat u niet direct nodig heeft. Maar los daarvan: het is volstrekt logisch dat veel jonge ouders er voor kiezen – meteen als hun kind net is geboren – om een beleggingsrekening te openen zodat de kans het grootst is dat over – pak ‘m beet – een jaar of 18, dat startbedrag is gegroeid tot een leuk eigen vermogen.

Grote kans dat dit alles voor u al gesneden koek is!

Meebeslissen
Maar uiteindelijk is het daarnaast superinteressant om jongeren – bijvoorbeeld als ze naar de middelbare school gaan – iets te gaan vertellen over wat beleggen is en ze het ook concreet te laten zien. Zo kunt u ook een aparte beleggingsrekening openen waar het kind op meekijkt.

Stort dan op die rekening bijvoorbeeld 100 euro (mag natuurlijk ook meer zijn!) en vraag aan uw kind of deze ‘veel of weinig’ risico wil nemen. Want, die keuze wordt aan de rekeninghouder-in-spé voorgelegd op het moment dat u een rekening opent.

Natuurlijk wil uw kind dat die 100 euro méér wordt. Logisch!

Als het kind dan kiest voor ‘zeer offensief beleggen’ dan legt u uiteraard uit dat daar een risico aan is verbonden. Want, koersen kunnen dalen! De mogelijke ‘vermogensafname’ van die 100 euro is dan groter in vergelijking met bijvoorbeeld een profiel van ‘neutraal beleggen’, waar de risico’s beperkter zijn.

Aansluitend zou u bijvoorbeeld elk half jaar kunnen inloggen – samen met uw (klein)kind – om te zien hoe het vermogen zich heeft ontwikkeld. Bij Dexxi hebben we trouwens wat dat betreft zeer overzichtelijke dashboards met een grafische weergave die in één oogopslag duidelijk maken wat de stand van zaken is.

Zeker weten dat uw (klein)kind dat hartstikke spannend vindt. Het biedt een jonge middelbare scholier bovendien leuke én leerzame inzichten voor later.

Waarom is dit alles belangrijk?
U inspireert kinderen na te denken over wat het betekent om ‘risico’ te nemen. En, dat keuzes in het leven consequenties kunnen én mogen hebben. Want ooit gaat uw (klein)kind – zeker als deze 18 jaar is geworden – zelf op eigen initiatief (financiële) keuzes maken. Dán is het goed als er kennis aanwezig is over de essentie van beleggen.

Dit is ook écht heel waardevol, want… laten we eens eerlijk zijn: u weet toch dat het openen van een traditionele spaarrekening per definitie niets oplevert en ook niets meer zal opleveren. Dat mág toch eigenlijk geen optie meer zijn voor de jongeren van nu? De bottomline is dus dat beleggen het enige alternatief is om vermogen voor de komende jaren op te bouwen!

Beleggen leert jongeren dus mee te kijken naar de toekomst en die ook een beetje zelf te bepalen. Het leert hen daarnaast weloverwogen keuzes te maken. En, het leert ze verantwoordelijkheid te nemen.

Mogen we daarom met een cliché eindigen?

Juist: regeren is vooruitzien!

Open nu meteen die beleggingsrekening en betrek uw (klein)kind bij de te maken keuzes.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.