Wat doen andere beleggers?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich in deze bijzondere tijden regelmatig afvraagt wat andere beleggers doen.

Velen zijn momenteel thuis en hebben meer tijd om over van alles en nog wat na te denken. De beleggingen zijn daar in deze heftige tijd zeker onderdeel van. Soms lopen de emoties hoog op en anderen kunnen weer heel goed de rust bewaren.

Wij proberen u door middel van onze nieuwsbrief en blogs mee te nemen in ons beleid en gedachtes (en ook onze emoties). De vele chats, e-mails en telefoontjes met onze cliënten en prospects over wat te doen en hoe om te gaan met deze moeilijke marktomstandigheden leveren uiteraard al een goed beeld op. Echter er valt ook veel te leren van de ‘harde’ cijfers via een data-analyse.

Data-analyse
Dexxi heeft een analyse gemaakt over de periode van 19 februari 2020 (BEL20 op 4139) tot 20 maart 2020 (BEL20 bijna 2400 geweest). Het belangrijkste doel daarbij is om te kijken hoe Dexxi beleggers onder huidige omstandigheden omgaan met hun beleggingen.

Slechts iets meer dan 1% is uit de markt gestapt, 0,23% is volledig gestopt en 0,94% is tijdelijk uit de markt gestapt en liquide gegaan om later weer in te stappen. Daarnaast is het aantal profielwijzigingen zeer beperkt en nagenoeg verwaarloosbaar.

In onze analyse hebben wij ook gekeken naar het aantal mensen dat heeft bijgestort. Het aantal periodieke stortingen en de hoogte daarvan is nagenoeg onveranderd, maar een fors aantal cliënten heeft de recente dalingen aangegrepen om extra bij te storten. Bijna 7% heeft een storting gedaan van meer dan Euro 1.000, terwijl het aantal onttrekkingen beperkt (1,25%) is gebleven.

Vaak wordt gesuggereerd dat beleggers bij een correctie even niet naar hun beleggingen kijken. Maar Dexxi beleggers steken de kop niet in het zand want ruim 70% heeft in deze periode ingelogd op de beleggingsportefeuille.

Wij hopen van harte dat wij met deze data-analyse zichtbaar hebben gemaakt wat andere beleggers doen en u een steuntje in de rug hebben kunnen geven. Het moge duidelijk zijn van paniek is zeker geen sprake.

Lange termijn doelen
Iedereen worstelt in deze bijzondere tijd met de vraag: doe ik wel het juiste? Uit onze analyse blijkt dat bijna iedereen zich aan de lange termijn doelen blijft houden. Het coronavirus legt grote delen van de economie lam en dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt, maar eens zal de motor weer gaan lopen.

In één van ons meest recente blogs gaven wij het al aan: angst is de vijand om tegen te vechten.

Beleggers moeten waakzaam blijven, maar niet overdreven reageren op de huidige marktomstandigheden. In deze omstandigheden doen zich kansen voor voor beleggers die op lange termijn vruchten afwerpen.

Wilt u een start maken?
Periodiek beleggen biedt uitkomst. Bij beleggen is het moeilijk om het juiste instapmoment te bepalen, zeker in deze marktomstandigheden!

Met periodiek beleggen beperkt u het risico van verkeerd timen. Een periodieke inleg instellen is eenvoudig en kan gecombineerd worden met onze beleggingsoplossing. Bij Dexxi belegt u gespreid, zonder storting- of opnamekosten en betaalt u geen transactiekosten. Daarnaast wordt uw portefeuille maandelijks automatisch geherbalanceerd en teruggebracht naar uw uitgangspunten.

De stap om te gaan beleggen is niet groot als u voor periodiek beleggen kiest. U kunt al met een klein startbedrag (minimum Euro 100 euro) starten en bijvoorbeeld Euro 100  per maand inleggen. Door per maand in te leggen spreidt u het beleggingsrisico. Zo kunt u eenvoudig vermogen opbouwen voor later.