Wat u ‘ab-so-luut’ moet weten als u gaat beleggen…!

Al zoekend en speurend over het internet, met als zoekterm ‘beleggen’ of ‘beleggen voor beginners’, bent u ongetwijfeld vaak het volgende indringende advies tegengekomen: ‘Beleg alleen met geld dat u niet direct nodig hebt’.

Wij zijn het daar volmondig mee eens. Hoewel wij graag nieuwe beleggers als klant verwelkomen, zeggen we het u bij aanvang van dit blog meteen: beleg niet met geleend geld. Nooit. Ook niet met een heel klein beetje geleend geld. Doe het alleen met uw eigen geld. Onvoorwaardelijk.

Dit alles klinkt u misschien een beetje streng in de oren, maar ondanks het feit dat beleggen in Nederland steeds toegankelijker is geworden (‘Iedereen kan beleggen!’) en er feitelijk geen belemmeringen zijn, verdient de keuze om te gaan beleggen toch een aandachtige overweging.

Of u nu pensionado bent. Of, werknemer. Of, ondernemer. Misschien bent u zelfs nog student. Of, alleenstaande moeder. Voor iedereen geldt: als u gaat beleggen, zorg er dan voor dat dit een onvoorwaardelijke bewuste keuze is en dat het financieel verantwoord is.

Vóórdat u start met het openen van een beleggingsrekening – bijvoorbeeld bij ons, bij Dexxi – is het verstandig om een helder overzicht te maken van al uw inkomsten en uitgaven. Pas als u dit op uw netvlies hebt (of in een handig Excel-bestandje!), dan weet u wat u jaarlijks of maandelijks kunt missen.

U weet dan precies met welk bedrag u kunt gaan beleggen.

De inkomsten
We hebben een aantal mogelijke inkomsten voor u op een rijtje gezet:

• Uw salaris (inclusief vakantiegeld!);
• Uw mogelijke 13e maand of uw mogelijke bonus;
• Kinderbijslag;
• Mogelijke huuropbrengsten;
etc, etc.

De uitgaven
Daar tegenover staat uiteraard een aantal mogelijke uitgaven:

• Hypotheeklasten of huur;
• Servicekosten van uw appartement;
• De maandelijkse gas-, elektriciteits- en waterrekening;
• Studiekosten van uw kinderen;
• Verzekeringen;
• Alle abonnementen en lidmaatschappen;
etc, etc.

Creëer een reservepotje
Als u de juiste bedragen achter alle bovenstaande posten hebt genoteerd, dan zult u zien dat er al een heel aardig en interessant financieel overzicht ontstaat.

Maar u bent er nog niet.

Het is namelijk van groot belang om óók een zekere financiële reserve achter de hand te houden, die u direct kunt aanspreken als dat nodig mocht blijken. Bijvoorbeeld als de wasmachine het begeeft of als u wordt geconfronteerd met hoge reparatiekosten voor uw auto.

En wat te denken van die plotseling lekkende dakgoot door de enorme storm die voorbij is geraasd? Misschien krijgt u deze uiteindelijk wel van de verzekering vergoed, maar het is hoe dan ook verstandig om juist voor dat soort onverwachte calamiteiten een bedrag apart te houden. U moet het sowieso zelf voorschieten.

Sparen of beleggen?
Kortom, nadat u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven hebt opgesteld, ontdekt u wat u maandelijks niet direct nodig hebt. Precies dát bedrag is geschikt om mee te gaan beleggen.

Of… stort u het op een spaarrekening?

Dat laatste kan natuurlijk ook, maar we attenderen u er op dat de spaarrente in Nederland nauwelijks meer iets oplevert. We vermoeden dat u dát al wel wist.

Maar hoe dan ook: het is uiteindelijk verstandig om iets te doen met dat geld. Wat de volgende stap is? Maak de berekening met behulp van onze rekentool…!

We wensen u veel verstandig plezier.