Wat waren het mooie tijden…!

We denken even terug aan de jaren zo rond de eeuwwisseling. Als u toen was gestart met termijnsparen, dan was u echt een slimme spekkoper. U kon uw geld vastzetten voor bijvoorbeeld een periode van 15 tot 20 jaar tegen zeer interessante (en gegarandeerde vaste!) rentepercentages. Soms wel 5%. Wel, dat kon aardig oplopen. Uw kostje was gekocht. Zo gemakkelijk kon uw vermogen dus groeien!

Maar ja, de tijden ten aanzien van het sparen zijn wel veranderd.

Als u nu uw geld voor een periode van 10 jaar vastzet door middel van termijnsparen, dan ontvangt u niet veel meer dan 1% rente.

Sparen is dus niet meer interessant. Niet alleen omdat het nauwelijks iets oplevert, maar ook omdat de inflatie structureel hoger is dan dat lage rentepercentage. Sparen betekent dus letterlijk dat u inteert op uw vermogen. Niet fijn!

Goed nieuws!
Echter, voor al die mensen die ooit startten met sparen hebben we goed nieuws.

Immers, uw deposito loopt een keer af. Misschien dit jaar al. Het is een beetje afhankelijk van de periode waarop u uw spaargeld had vastgezet. Als uw termijnrekening vrijvalt, dan moet u echter wel een belangrijk besluit nemen; wat gaat u doen met dat opgebouwde geld?

Optie 1
Verder gaan met sparen (afgekeurd)

Natuurlijk kunt u verder gaan met sparen. Ongetwijfeld krijgt u van uw bank een nieuw aanbod met allerlei rentepercentages voor de komende jaren. Maar u zult zien dat die rentepercentages bedroevend laag zijn. We zeiden dat al eerder in dit blog. We gaan er van uit dat u zelf dus nu ook meteen concludeert dat sparen geen keuze meer is.

Optie 2
Beleggen (goedgekeurd!)

We zijn nu bij het goede nieuws van dit blog aanbeland! De meest realistische optie is namelijk om te gaan beleggen met het opgebouwde spaarsaldo. Zéker als u nog een tijdje te gaan hebt op weg naar de pensioengerechtigde leeftijd.

Heel concreet betekent dit dat u uw vermogen kunt laten overschrijven naar een beleggingsrekening bij Dexxi. Vanzelfsprekend kiest u bij ons een risicoprofiel dat het beste bij u past. Op onze site vindt u daarvoor een handige tool waarbij u zelf allerlei variabelen invult. Overigens, dat risicoprofiel kunt u elk jaar veranderen. U hebt volledige regie.

Samenvattend:

  1. Uw deposito’s van sparen lopen af.
  2. De rente op termijnrekeningen is bedroevend laag. Zelfs als u opnieuw uw vermogen vastlegt voor een periode van 10 jaar, dan ontvangt u niet veel meer dan 1% rente.
  3. Het is de hoogste tijd om een volgende stap te maken; u kunt gaan beleggen.
  4. U kunt uw opgebouwde vermogen uit sparen overhevelen naar een beleggingsrekening.
  5. U bepaalt zelf uw risicoprofiel.

Nog een belangrijke tip:
Hebt u dit jaar niet te maken met aflopende termijnen van uw spaarrekening? Geen probleem! Maar controleer eens wanneer ze dan wel vrijvallen. Maak een aantekening in uw agenda dat u dán de juiste keuze maakt voor de toekomst.

U begrijpt het al: wij weten wat die beste keuze is!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.