Wat zijn de gevolgen als u een jaar niets stort op uw beleggingsrekening?

Misschien kent u ZZP’er Jelmer uit Nieuw-Vennep nog? In 2017 opende hij bij ons een beleggingsrekening. Gemiddeld één keer per jaar spreken we hem daarover. Zo kunnen we daar steeds een leuk blog over schrijven. Natuurlijk met zijn toestemming. 

Jelmer is – as we speak – nog steeds ZZP’er.

In de afgelopen jaren draaide hij goed met zijn bedrijf waardoor hij elk jaar een keurige inleg kon doen op zijn in 2016 geopende beleggingsrekening. Jelmer had in die periode voor Dexxi gekozen omdat hij daar makkelijk zijn pensioen kon opbouwen.

Dat alles kon bovendien fiscaal gunstig, want de inleg voor zijn pensioen kon hij aftrekken van de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Dat geldt voor u ook overigens. Pensioenopbouw in Nederland levert een belastingvoordeel op!

Echter, in het afgelopen jaar heeft hij geen inleg gedaan op zijn beleggingsrekening.

Coronacrisis
Jelmer vertelt hierover: “Tja, de coronacrisis, hè. Die hakte er bij mij aardig in waardoor ik flink daalde in omzet. Er was nauwelijks werk voor mij. Ik moest prioriteiten stellen. Ik had simpelweg aan het eind van het jaar 2021 geen euro’s over die ik op mijn beleggingsrekening kon storten.”

Gelukkig ziet het er voor dit jaar – 2022 – voor hem al weer beter uit.

“Ik ben weer volop aan het werk. De opdrachten zijn terug! Ik verwacht in december weer een goede storting voor mijn pensioen te kunnen doen op mijn beleggingsrekening. Ik ben het einddoel uiteraard niet uit het oog verloren: ik ben immers als ZZP’er zélf verantwoordelijk voor de opbouw van mijn eigen appeltje voor de dorst later.”

Terugwerkende kracht
Jelmer realiseert zich dat dat ene jaar, waarin hij niet kon storten, wel enkele kleine gevolgen heeft.

“Ik geniet nu over 2021 geen fiscaal voordeel maar het fijne aan de belastingregels in Nederland is wel, dat ik de komende 7 jaar nog met terugwerkende kracht dat nu gemiste fiscale voordeel kan hergebruiken. Dat noemen we de reserveringsruimte, die bovenop de jaarruimte komt.”

“Het is echter vooral mooi dat Dexxi mij geen verplichting oplegt. Ze laten de beleggers helemaal vrij. Het is dus geen enkel probleem als je eens een keer een jaar overslaat qua storten. Wat dát betreft ben ik blij dat ik niet gekoppeld ben aan een Pensioenfonds waar veel striktere verplichtingen zijn.”

Toch groei
Het vermogen van Jelmer is in 2021 echter toch gegroeid.

“Alles wat ik vanaf 2016 had gestort, groeit immers door. Dus, ondanks het feit dat ik vorig jaar geen inleg deed, steeg mijn pensioenvermogen wel verder. Oké, eerlijk is eerlijk: als ik vorig jaar wél had gestort, dan was er over dát gestorte vermogen natuurlijk ook rendement geweest. Maar zoals gezegd: ik ga die inhaalslag nog maken. De bottomline is dat ik blij ben met die vrijheid. Dat neemt de druk bij mij weg.”

Jelmer tot slot:

“Tot op de dag van vandaag heb ik daarom nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Dexxi. In alle bescheidenheid kan ik alle lezers van dit blog daarom aanraden om ook de stap te zetten!”

Alle blogs over en met onze klant Jelmer (leuk om te lezen!):

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.