‘We móeten langer doorwerken’… Maar geldt dat ook voor u?

Hoe groot is de kans dat de Nederlandse politiek besluit dat de pensioengerechtigde leeftijd (weer) omhoog moet? Wie het weet mag het zeggen. Ooit waren we er namelijk zeker van dat iedereen z’n werkende leven vaarwel kon zeggen als de leeftijd van 65 jaar was bereikt. Nu moeten we tot ons zevenenzestigste aan de bak. Het is echter niet ondenkbaar dat we op een gegeven moment zelfs op een pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar uitkomen.

Nee, dat is geen doemdenken. De serieuze proefballonnetjes zijn al opgelaten.

Maar, geldt dit langer (moeten) doorwerken dan ook voor u?

Goed, er zijn dus politieke partijen die inzetten op ‘langer werken na het pensioen’. De reden? De staatskas moet op orde. Daar hebben wijzelf zeker wel een mening over, maar de vraag is wat ú er van vindt. Want, waarom zou u langer doorwerken als u dat niet wilt? U had toch gepland om eerder in uw leven de status van ‘pensionado’ aan te nemen?

De politiek kan echter tóch besluiten dat de pensioengerechtigde leeftijd op 70 jaar wordt vastgesteld. Echter, uzelf – als individueel persoon – heeft daar ook nog altijd wat over te zeggen. Nee, u kunt in het geval van die ’70 jaar’ niet op uw zevenenzestigste uw rustpensioen al gaan claimen, maar… u kunt wél op uw zevenenzestigste  – het kan ook eerder! – uw werkende leven ‘gedag’ zeggen.

Dat kan met name als u dán in uw dagelijkse inkomsten kunt voorzien. Met andere woorden: als u uw eigen ‘staatskas’ op orde hebt!

Hoe u dat vermogen dan hebt opgebouwd?

U raadt het al: door te beleggen.

Overigens: hoe eerder u daarmee aanvangt, des te groter de kans is dat het langer ‘moeten’ doorwerken voor u niet van toepassing hoeft te zijn. Logisch: als u vroeg begint, zijn er meer jaren om uw vermogen te laten groeien.

Open een beleggingsrekening en bepaal uw risicoprofiel.
Met dit laatste bedoelen we dat u zelf kiest of u veel risico wilt lopen of dat u heel voorzichtig wilt zijn. Bij deze vorm van beleggen hebt u altijd de vrijheid om uw euro’s op elk moment – dus ook vér vóór de pensioengerechtigde leeftijd – te onttrekken van de beleggingsrekening. Dat is best een fijne gedachte.

Tot slot nog dit: als u het prima vindt om te blijven doorwerken, dan vinden wij dat uiteraard ook oké. Alleen, niemand kan de toekomst voorspellen. Regeren is daarom vooruitzien. Want als u geen zin meer heeft om te werken, zo ergens tussen uw zevenenzestigste en zeventigste levensjaar, dan is het fijn om te weten dat u tóch kunt stoppen met werken!

De politiek kan dan hoog en laag springen. U hebt echter gewoon uw eigen pensioengerechtigde leeftijd bepaald!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.