Welke 7 goede vragen stelt u aan iemand die belegt?

Als u zo om u heen kijkt – en u oor te luister legt – dan weet u dat steeds meer mensen beleggen.

Als u ook overweegt de stap te zetten, maar toch nog op zoek bent naar ervaringen van mensen die al wél beleggen, dan hebben we in dit blog voor u een handig lijstje met vragen samengesteld, die u aan hen kunt stellen.

We weten zeker dat er dan leuke gesprekken op gang komen over de mogelijkheden en kansen van beleggen én over het gemak waarmee dit tegenwoordig in België kan. Immers, het openen van een beleggingsrekening is letterlijk in een paar kliks gebeurd.

Overigens hebben wij bij de te stellen vragen al de meest ideale antwoorden gezet. Beschouw die antwoorden als een extra inspirerende prikkel.

Enfin, hieronder de 7 vragen, die u stelt aan mensen die beleggen:

  1. Waarom belegt u?
    “Omdat sparen op een spaarrekening helemaal niets meer oplevert. De rente is nagenoeg 0%. Spaarders teren in op het eigen vermogen. Hun geld wordt letterlijk minder waard. Beleggen levert op termijn bovendien meer rendement op. Dat is altijd al zo geweest en dat zal ook zo blijven. Je belegt omdat je over bijvoorbeeld 10 jaar die prachtige wereldreis wilt maken. Of, je creëert een appeltje voor de dorst. Of… voor de studie van de kinderen. Er zijn talloze redenen waarom mensen beleggen.”
  2. Hoe belegt u?
    “Ik heb zelf niet al te veel verstand van beleggen. Ik heb er eigenlijk ook geen tijd voor om elke dag de beurskoersen te volgen en dan beslissingen te moeten nemen over mijn vermogen. Ik laat dat over aan een deskundige vermogensbeheerder met veel expertise, die bovendien elke maand (!) mijn portefeuille indexeert op basis van de stand van zaken op dat moment. Ik heb slechts een beleggingsrekening geopend, mijn risicoprofiel gekozen en ik heb euro’s op die rekening gestort. That’s it!”
  3. Bent u stressbestendig genoeg?
    “Beleggen doe je altijd voor de lange termijn. Natuurlijk is er altijd een kans dat beurskoersen dalen waardoor op dat moment mijn vermogen niet meer groeit. Maar over de lange termijn stijgen beurskoersen altijd;  dat is altijd al zo geweest en dat zal ook zo blijven en dus er is geen enkele reden om ‘stress’ te hebben. Ik denk namelijk vele jaren vooruit.”
  4. Hebt u geld geleend om te kunnen beleggen?
    “Nee, uiteraard niet. Nooit doen! Beleg alleen met de euro’s die je over hebt en op de korte termijn niet nodig denkt te hebben.”
  5. Kunt u uw opgebouwde vermogen dan ook zomaar opnemen?
    “Jazeker, dat kan op elk moment. Natuurlijk is het regelmatig onttrekken van euro’s aan de beleggingsrekening nooit een reden om te gaan beleggen (je wilt immers je vermogen laten groeien) maar het is wel een fijn gevoel om te weten dat je toch elke dag letterlijk bij je geld kunt.”
  6. Wat kost het om te beleggen?
    “De professionele organisatie, die mijn portefeuille beheert, maakt kosten voor dat beheer. Die kosten zijn echter heel overzichtelijk. Ze berekenen een vast all-in tarief van 0.8% per jaar. Extra kosten worden niet berekend. Je weet dus altijd – als belegger – waar je aan toe bent! Bovendien is het bijstorten of onttrekken geheel kosteloos.”
  7. Waar belegt u?
    “Oh, dat antwoord is niet zo ingewikkeld. Ik heb voor een organisatie gekozen die beleggen in België heel toegankelijk heeft gemaakt voor iedereen. Ze hebben de slogan: ‘Iedereen is een belegger’.  Intussen kan hun slogan misschien wel naar:  ‘Iedereen is aan het beleggen’.”

En wat zo leuk is… deze beleggingsorganisatie schreef goed leesbare e-books over beleggen.  Leuk om nog wat kennis op te doen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.