Beginnende beleggers

Beleggen gaat om geld. Úw geld. Wij – van Dexxi – realiseren ons dat als geen ander! U hoopt immers ooit uw dromen te kunnen verwezenlijken door heel slim nu wat van het geld, dat u niet direct nodig hebt, ‘opzij’ te zetten. Op een gegeven moment hoopt u enig rendement te hebben verwezenlijkt.

Hoewel er nooit garanties zijn voor de toekomst is in de afgelopen jaren onbetwistbaar bewezen dat beleggen méér rendement heeft opgeleverd dan gewoon sparen op een spaarrekening.

Beginnende beleggers
We vroegen een aantal beginnende beleggers, die in 2016 hun eerste stappen hebben gemaakt op het gebied van beleggen hoe zij de start bij Dexxi hebben ervaren. We vroegen hen ook hoe zij de verhouding emotie/ratio zien in hun besluit om te gaan beleggen.

Jeremy Helder (49, ZZP’er, alleenstaand)
80% ratio, 20% emotie

“Ik durf niet altijd evenveel risico te nemen en dat was voor mij jarenlang de belemmering om te gaan beleggen. Ik was meer van het type ‘voorzichtig sparen en zeker weten dat je over een paar jaar wat hebt’. Ik ben daar van afgestapt. Dat is niet van de één op de andere dag gegaan maar ik vond het wel ongelooflijk zonde dat mijn zuurverdiende geld, dat ik niet direct uitgaf, niets opleverde op een spaarrekening. Ook had ik een grote ergernis over de vermogensrendementsheffing. Waarom moet je gestraft worden voor je goede spaargedrag? Die hele optelsom leidde mij naar het beleggen.

Nee, ik ben zeker géén offensieve belegger. Er zit dus nog zeker een bepaalde mate van voorzichtigheid in me. Ik denk dat ik er ruim een half jaar over heb gedaan om de stap naar het beleggen te maken. Ja, ik was behoorlijk aan het wikken en wegen. Een voortdurende discussie met mezelf. Dus, 80% ratio. Een zeer bewuste keuze. En ik denk 20% emotie. Gewoon omdat ik tevreden was over de wijze waarop Dexxi zich profileerde. Het gevoel was goed.”

Ineke en Barend van Soest (allebei 35 jaar, getrouwd, 2 kinderen)   
60% ratio, 40% emotie
Ineke: “Barend en ik hebben altijd bij de dag geleefd. Het kón niet op! Het leven was één groot feest. Dag én nacht! Tót het moment dat onze tweeling werd geboren, inmiddels 5 jaar geleden. Ineens realiseer je je dat je niet alleen voor jezelf moet zorgen maar dat je ook een onomkeerbare verantwoordelijkheid hebt naar je kinderen. Zo hopen wij uiteraard dat ze op een gegeven moment gaan studeren. Hoe fijn is het niet als we ze daarmee – financieel – kunnen helpen?

Ik gebruik daarom ook een cliché: regeren is vooruitzien! 60% ratio dus, omdat we vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben. En, 40% emotie. Omdat we het beste voor onze kinderen willen!”

Bart Duursma (32 jaar, samenwonend, startende ondernemer)
25% ratio, 75% emotie

“Ik verdien nog niet zo veel geld. Gelukkig kan ik intussen wel aardig rondkomen. En ja, ik denk ook wel eens na over de toekomst. Natuurlijk begrijp ik dat ik over ruim dertig jaar een fatsoenlijk pensioen moet hebben opgebouwd. Echt veel geld om te sparen heb ik echter nu niet, maar ik ben in 2016 wel gestart met beleggen. Ik heb 1750 euro gestort op een beleggingsrekening van Dexxi. En, ik geef het toe; ik heb voor een offensief profiel gekozen. Sorry, ik kan dat niet echt beredeneren. Maar gek genoeg vind ik het wel ‘stoer’ dat ik nu belegger ben. En eigenlijk ook wel heel trots, want ik zag dat ik na het eerste jaar meer rendement had gemaakt dan op een spaarrekening.

Het was dus eigenlijk ook wel een verstandig besluit! Maar eerlijk is eerlijk: ik heb me bij die keuze laten leiden door mijn emotie; beleggen heeft ook wel iets spannends.”