De keuze tussen ‘fee’ en ‘free’

De keuze tussen een vergoeding betalen (fee) of gratis (free) is meestal geen moeilijke keuze!

We begrijpen het.

Bovendien zijn sommige dingen veel bevredigender door ze zelf te doen dan iemand anders te betalen om ze te doen. Maar als het gaat om het beheren van uw beleggingsportefeuille, zijn de keuzes die u vandaag maakt niet alleen van invloed op nu, morgen of de komende weken. Dit zijn beslissingen die op lange termijn uw financiële gezondheid kunnen bepalen. We hebben het over de impact op de rest van uw leven.

Een financieel adviseur kan u helpen strategisch te beleggen en een grondig plan voor de toekomst te maken. Hulp krijgen kost natuurlijk geld, en vergoedingen kunnen zonde zijn, vooral als u niet zeker weet waarvoor u betaalt. Maar als het om uw beleggingsportefeuille gaat is het meestal duurder om de doe-het-zelf-route te nemen. De kosten van het zelf beheren van uw portefeuille zijn vaak hoger dan u denkt.

Hier zijn vier redenen waarmee wij beleggers zien verliezen:

1. Investeren zonder expertise
Stel dat u een euro heeft en u tost negen keer. Alle negen komen op kop. Bij de tiende tos vraagt ​​iemand u om erop in te zetten.

Als u niets weet over waarschijnlijkheid, zou u wellicht een gokje willen wagen. Misschien denkt u omdat de laatste negen keren kop waren het wel weer kop gaat worden. Makkelijk geld verdienen! Of u zou munt kiezen, omdat u denkt dat munt nu echt zou moeten vallen.

Maar als u wel iets weet over waarschijnlijkheid, zou u weten dat, ongeacht de resultaten ervoor of erna, de kans op deze tos nog steeds een gelijke verdeling is – 50% kop, 50% munt – dus u zou die weddenschap helemaal niet moeten aangaan.

Als u uw beleggingen baseert op hoe die beleggingen eerder hebben gepresteerd – ‘rendementen uit het verleden’ – dan is dat de redenering ‘kop omdat het steeds kop is geweest’. Wanneer u investeringsbeslissingen neemt met ‘uw gevoel’, is dat de reden ‘munt omdat het al lang munt had moeten zijn’.

Met een adviseur aan uw zijde zou u een slim, ondersteunend plan met een veel grotere waarschijnlijkheid dan 50/50 hebben om u te helpen beslissen.

2. Geen onderhoud
Als u uw eigen portefeuille zou beheren, hoeveel tijd zou u er dan wekelijks aan besteden? Zorg ervoor dat u rekening houdt met alle tijd die u zou besteden om uzelf te informeren over de verschillende investeringsopties die voor u beschikbaar zijn. Oh, en alle fiscale implicaties en optimalisatie strategieën voor elke potentiële investering. En na dat alles, bent u voorbereid op het voortdurende onderhoud en de aanpassingen die u moet maken om die portefeuille op schema, gezond en groeiend te houden?

Een goede adviseur zou u alles moeten kunnen uitleggen in veel minder tijd dan het zou kosten om het zelf uit te zoeken.

3. Gokken met uw toekomst
Met cryptocurrency, meme stocks, en NFTs die tegenwoordig de financiële conversaties domineren, zou men kunnen geloven dat de markten op dit moment een soort goudkoorts ervaren. Perfect moment om in te stappen, toch?

Niet zo snel. Dit is geen Vegas, en uw financiële toekomst is niet iets om mee te gokken. Niemand weet echt hoe deze nieuwe beleggingscategorieën het op lange termijn zullen doen, althans nog niet. Met een ervaren adviseur heeft u diepgaande kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat u nog steeds zeker bent van uw kerninvesteringen als u toch ook eens op de experimentele toer wilt gaan.

4. Uitstellen terwijl de inflatie wint
In onzekere tijden kan het opzij zetten van geld voor de toekomst als een luxe voelen. Maar contant geld – geld dat u niet hebt geïnvesteerd, of misschien geld dat op een spaarrekening staat – verliest elke dag aan koopkracht.

Werken met een financieel adviseur kan u de expertise geven en ze kunnen er ook voor zorgen dat investeringsbeslissingen worden genomen in plaats van uitgesteld.

Uw tijd is kostbaar
Een huis bouwen, programmeren, uw eigen sanitair of auto repareren … als u 15 minuten heeft gescrolld door Instagram of TikTok, weet u dat u vrijwel alles zelf kunt leren. En bij Dexxi zijn we het daarmee eens. Met genoeg onderzoek, hulpmiddelen en tijd, weten we dat u uw geld waarschijnlijk prima zelf kunt beheren.

Maar dat is het dan ook – het gaat om onderzoek, tools en vooral tijd. Als het beheren van uw eigen portefeuille voor u de tijd waard is die nodig is om alle ins en outs of subtiliteiten te leren om het werk goed te doen, dan zeggen we: Ga ervoor!

Maar als u de doe-het-zelf-route kiest vanwege de potentiële kosten van een adviseur, dan raden we u aan deze blog nog een keer goed te lezen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.