De tijden zijn veranderd!

Er waren tijden dat de wereld nog vrij overzichtelijk en geordend was. U ging ooit werken; u bouwde dan pensioen op. Als u de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, dan had u een heel aardig potje opgebouwd om nog steeds de dingen te kunnen doen, die u altijd al deed. U ging er zelfs op vooruit als u de hypotheek van uw huis had afgelost. Geen maandlasten meer.

Maar helaas.

De tijden zijn veranderd!

Sterker nog: het zal nooit meer worden zoals het was. Dat betekent dat u dus ánders tegen vermogensopbouw moet aankijken. Ja, we weten het; heel veel mensen (écht, héél véél mensen) leven een beetje bij de dag: wie dan leeft, wie dan zorgt, is het credo. Daar is overigens ook niet altijd iets mis mee, maar toch… Een beetje regeren is vooruitzien. U zult er uiteindelijk geen spijt van krijgen.

We zeiden het al: de tijden zijn veranderd.

Méér dan ooit wordt de verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een appeltje voor de dorst bij uzelf als persoon neergelegd.

De essentiële vraag echter die we u in dit blog willen voorleggen is:

Wilt u zelf méér regie kunnen voeren?

Natuurlijk is uw antwoord ‘Ja’! Maar, u hebt helemaal geen verstand van pensioenopbouw. U weet uiteraard wel hoe u uw geld op een spaarrekening zet maar u ziet tegelijkertijd dat de rente op die spaarrekeningen minimaal is. Die levert helemaal niets op.

En tóch knaagt bij u het gevoel dat u ‘iets’ moet doen aan de toekomst. Misschien bent u wel zelfstandig ondernemer. Of, bent u al meerdere malen van baan veranderd waardoor u eigenlijk niet eens weet hoeveel pensioen u precies hebt opgebouwd. Of, de verschillende werkgevers hadden verschillende regelingen… (Ja, de tijden zijn veranderd. Mensen moeten er niet meer aan denken om 40 jaar bij één werkgever te werken!).

Juist!
Tijd voor een stukje eigen regie. Maar niet al te ingewikkeld. Gewoon overzichtelijk elke maand of elk jaar een vast bedrag storten op een rekening. In dit geval hebben we het over een beleggingsrekening. U kunt bovendien zelf kiezen of u véél risico wilt lopen. Of, dat u wat voorzichtiger wilt zijn.

Feit is dat al die mensen die in de afgelopen jaren zijn gaan beleggen, een hoger rendement hebben gehaald dan al die mensen die traditioneel hun geld op een spaarrekening stortten. Uiteraard geldt altijd de disclaimer dat de behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Daar staan we ook achter.

Maar, beleggen voelt tegenwoordig als sparen aan. Zeker als u het doet voor de lange termijn. En dát is nu precies waar het om gaat: regeren is vooruitzien. Dus… pak de regie over uw eigen vermogensopbouw en zorg dat u niet afhankelijk wordt van mogelijke collectieve afspraken.

Start gewoon met het maken van een voorstel!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.