Distributievergoeding in België vanaf 2018 verboden

Vanaf 1 januari 2018 mogen banken in België geen vergoedingen meer accepteren voor de distributie van beleggingsfondsen. Dat heeft de ministerraad vrijdag in Brussel besloten.

Banken moeten hun klanten vanaf volgend jaar informeren of hun advies al dan niet onafhankelijk is. Wie zich nog onafhankelijk wil noemen, krijgt extra regels opgelegd.

Deze belangrijke verandering voor de Belgische markt hangt samen met de goedkeuring van de Europese Mifid 2-richtlijn. ‘Als je als klant aanklopt bij een bank of beleggingsonderneming voor advies of voor het beheer van je vermogen, moet je erop kunnen vertrouwen dat die jouw belangen verdedigt’, verklaarde Kris Peeters, minister van Consumentenzaken.

Volledig verbod
Eén van de speerpunten van de veranderingen is dat distributievergoedingen – ook wel retrocessies of kickbacks  genoemd – door derden volledig verboden worden.

Banken wordt naast distributievergoedingen ook verboden dat zij of hun adviseurs bonussen krijgen als zij bepaalde fondsen aanbieden. Het provisieverbod is in Nederland in 2014 doorgevoerd.

Onafhankelijk
Het Belgische kabinet wil vooral de regels strenger maken voor banken en vermogensbeheerders die zeggen onafhankelijk advies te verstrekken of aan discretionair beheer te doen. Van onafhankelijk advies kan geen sprake meer zijn als een distributeur een band heeft met een partij waarvan zij de fondsen aanbiedt.

Als er geen sprake is van onafhankelijk advies, zoals in het geval van banken of vermogensbeheerders die eigen fondsen hebben – wat in België nog veel voorkomt – moeten zij de klant dat expliciet laten weten.