Economische implicaties van Coronavirus grotendeels onbekend

Nieuwe informatie over het coronavirus (COVID-19) blijft dagelijks binnenkomen; de piekgrootte van de epidemie en de volledige omvang van de economische implicaties zijn op dit moment echter nog niet bekend. Het aantal nieuwe infecties in China blijft dalen, maar de sterke toename van de gerapporteerde infecties buiten China is zorgwekkend. Het toenemende aantal nieuwe gevallen roept de vrees op dat de epidemie een pandemie kan worden.

Scenario
In ons hoofdscenario voor de strategische vooruitzichten blijven we ervan uitgaan dat het virus de komende weken duidelijk zal worden ingesloten en dat een groot deel van het gebrek aan economische activiteit in de loop van het jaar kan worden hersteld.

Er zijn ook redenen voor optimisme. De eerste liquiditeitsinjecties en renteverlagingen zijn geleverd, vooral door China. Belastingverlagingen, overheidssteun en andere fiscale maatregelen maken het plaatje compleet. Andere landen, voornamelijk Aziatische, doen mee. Thailand, de Filippijnen en Indonesië hebben de rentetarieven al verlaagd, evenals Brazilië en Mexico. De lijst van maatregelen wordt de komende dagen waarschijnlijk langer.

Op de korte termijn blijven we echter wat voorzichtiger, omdat er nog geen aanwijzingen zijn dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Het virus
COVID-19 is 20 tot 40 keer dodelijker dan de gemiddelde seizoensgriep en is qua reproductiesnelheid dubbel zo snel. In dit stadium zal COVID-19 naar verwachting tienduizenden mensen meer infecteren dan SARS (Ernstig acuut ademhalingssyndroom) in 2003, met verwachtingen voor meer dan 100.000 bevestigde gevallen. COVID-19 heeft echter een aanzienlijk lager sterftecijfer (2%) dan SARS (10%). Bovendien wordt slechts ongeveer één op de vijf besmette mensen ernstig ziek, met ongeveer vier in vijf bevestigde gevallen die slechts milde symptomen vertonen.

Er zijn tekenen dat de duur en reikwijdte van de economische effecten groter zullen zijn voor COVID-19 dan voor SARS. Met name de Chinese economie is vandaag de dag groter dan in 2003 – meer dan achtmaal de omvang. Het is ook aanzienlijk meer geïntegreerd in de wereldeconomie en uitgebreider verbonden met mondiale toeleveringsketens. Vandaag vertegenwoordigt China 16% van het wereldwijde bruto binnenlands product, tegen 4% in 2003.

Als u dit blog hebt gelezen, dan bent u beslist geïnteresseerd in onderstaande leestips:

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.