Ramon en Lisa beleggen nu een jaar bij Dexxi

In de zomer van 2016 besloten Ramon (38) en Lisa (37) te gaan beleggen bij Dexxi. We stelden hen vijf vragen.

Als eerste een korte profielschets. Ramon en Lisa hebben een dochtertje Manouk (7). Ramon werkt als Facility Manager bij een grote hotelketen en ontvangt een bruto maandsalaris van 3.400 euro. Zijn echtgenote, de één jaar jongere Lisa is logistiek planner bij een transportbedrijf en verdient 3.150 euro bruto. De twee wonen in een keurige buitenwijk van Leiden, in 2012 gekocht voor 292.000 euro. Ramon is fanatiek basketballer. Lisa doet drie keer per week aan fitness.

1. Waarom zijn jullie begonnen met beleggen?
Ramon: “Sparen is momenteel langzaam arm worden. Met de steeds lagere rente op de gewone spaarrekeningen was het daarom geen moeilijk besluit om te gaan beleggen. Ik zeg eerlijk dat ik er niet zo heel veel verstand van had. Beleggen was altijd een ver van mijn bed show. Anderzijds blijkt het nu niet zo ingewikkeld; je stort simpelweg een bedrag op een rekening, alsof het een spaarrekening is en je weet dat de kans groter is dat er meer rendement wordt gehaald omdat je geld wordt belegd.”

Lisa: “Ik herinner me echter dat ik wel dertig keer de site van Dexxi heb bestudeerd. Ik heb me vrij uitgebreid geïnformeerd. Ik heb ook het eBook van Dexxi over indexbeleggen gelezen. Ja, ik ben van het type dat zeker van haar zaak wil zijn. Natuurlijk begrijp ik dat er nooit garanties zijn voor de toekomst, maar ik wil met name begrijpen wat ik doe. Door de informatie op de site van Dexxi goed tot me te laten doordringen, werd ik eigenlijk keer op keer bevestigd, dat beleggen op deze wijze feitelijk heel toegankelijk is. Zo een grote stap was het nu ook weer niet.”

2. Wat was het startbedrag?
Lisa: “We zijn vorig jaar gestart met een bedrag van 5.000 euro. En begin dit jaar hebben we 2.500 euro bijgestort.”

Ramon (lachend): “Eigenlijk dacht ik altijd dat beleggen betekende dat je tienduizenden euro’s moest storten. Maar het kan dus ook voor relatief kleine bedragen. Althans, dit waren de bedragen die wij zelf niet direct nodig hadden. Dat zal voor iedereen verschillend zijn.”

3. Wat is het rendement tot nu toe?
Lisa: “Vorig jaar ruim 6% en dit jaar rond de 3% geloof ik, dus overduidelijk meer dan op de traditionele spaarrekeningen. Toen we startten hebben we de vragenlijst op de site van Dexxi doorlopen. De antwoorden leidden tot een advies welk beleggingsprofiel het beste bij ons paste.”

Ramon: “Je kunt ervoor kiezen om defensief te beleggen. Heel voorzichtig dus. Maar je kunt er ook voor kiezen om heel offensief te beleggen, waarbij je iets meer risico loopt maar waar ook de kans op meer rendement hoger is. Laat ik het zo zeggen; wij zitten in Offensief.”

4. Volgen jullie nu elke dag de beursberichten?
Ramon: “Oh nee, daar hebben we helemaal geen tijd voor. We werken allebei fulltime. Omdat onze dochter Manouk nu ook drie keer in de week op jazzballet zit, is het gezinsleven immers best een flink georganiseer. Natuurlijk volgen we wel het algemene nieuws en eerlijk is eerlijk: als je dan iets hoort over de beurskoersen, dan spits je wel even de oren. Maar als je nu aan mij vraagt hoe hoog een bepaalde index staat…. Ik zou het niet weten!”

Lisa: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Een keer in de maand, als ik de boekhouding doe, dan log ik wel even in op de beleggingsrekening van Dexxi. Gewoon om even te kijken wat er gebeurt. De overzichten zijn daar helder; ik begrijp het meteen.”

5. Zouden jullie het anderen aanbevelen?
Ramon: “Ja, eigenlijk wel, hoewel iedereen natuurlijk altijd zijn eigen keuze moet maken. Ik ben er echter wel van overtuigd dat je pas moet gaan beleggen als je structureel geld over hebt. Dus, een bedrag dat je normaal op een spaarrekening zou laten staan en dat je niet direct gebruikt. Overigens hebben wij nu nog steeds wat geld op een spaarrekening staan voor als we toch onverwachte uitgaven hebben.”

Lisa: “Ik ben het met Ramon eens. Iedereen moet zijn eigen keuze maken, maar als ik het met vriendinnen er over heb, dan wijs ik ze vooral op de lage rente op gewone spaarrekeningen. Als je daar een rekensommetje op loslaat, dan weet je dat je inteert. Bovendien hoef je je helemaal niet vast te leggen met een specifiek doel; wij beleggen omdat we simpelweg voor méér rendement gaan. We zien over een paar jaar wel waar we het geld voor gaan gebruiken.”