Waarom wachten met de (belastingvrije) schenking aan uw kinderen?

Hoe leuk is het om tijdens de Kerstdagen uw kinderen te verwennen met mooie cadeautjes? Dus, dat u onder de boom bijvoorbeeld een feestelijke enveloppe met euro’s neerlegt. Veel vaders en moeders hebben bijna elk jaar zo’n (belastingvrije) verrassing in petto. Maar… waarom wachten tot het einde van het jaar met deze schenking? Die kunt u namelijk nú al doen?

Goed, wij gaan vanzelfsprekend niet over de cadeautjes die u uw kinderen gunt en geeft, maar meestal is het wel zo dat ouders – op het moment van schenken – die kinderen een welgemeend advies geven: ‘Doe er iets verstandigs mee’.

Gelijk hebben ze, die vaders en moeders.

Gelukkig zijn de meeste kinderen inderdaad heel verstandig! Zo zien wij – bij Dexxi – aan het eind van elk jaar, letterlijk in de periode tussen Kerst en Oud/Nieuw, dat de bedragen op beleggingsrekeningen worden gestort.

Deze kinderen begrijpen dus hoe het werkt: ‘Regeren is vooruitzien!’

Beleggen is immers gewoon slim. En, het is al helemaal van deze tijd. Het stallen van een bedrag op een gewone spaarrekening, levert al jaren niets op. Sterker nog: door de inflatie teren spaarders zelfs in op hun vermogen! Deze jongeren maken dan ook absoluut de juiste keuze met de euro’s die ze van hun ouder(s) ontvingen.

Maar… regeren is nog veel méér dan alleen maar vooruitzien.

Iedereen die aan het einde van het jaar euro’s inlegt op een beleggingsrekening, laat dus vanaf dát moment zijn of haar vermogen groeien. Echter, hoe eerder men in dat specifieke jaar dat schenkingsbedrag inlegt, des te eerder men dus ook begint met het laten groeien van dat vermogen. Des te eerder gaat een belegger richting rendement!

As we speak, gaan wij de kinderen van België zeker niet oproepen om hun ouders te ‘dwingen’ dat leuke bedrag nu al te geven maar omgekeerd zeggen wij die vaders en moeders met gepaste charme: het kán wel! Maak er gewoon een leuk lentecadeau van!

Want, als uw kinderen besluiten om dat bedrag dan meteen op hun beleggingsrekening te storten, dan bouwen ze dus méér maanden van dit jaar vermogen op. Omgekeerd gezegd: elke maand die ze niet (kunnen) inleggen, kan worden beschouwd als een verloren maand.

Wat mag ik schenken?

Wie roerende goederen schenkt zoals aandelen of geld wordt belast aan een ‘vast’ tarief dat onveranderlijk is, wat de waarde van de schenking ook is. In Vlaanderen bedraagt dat vast tarief 3% voor kinderen (kleinkinderen, ouders, grootouders) en partners. Het bedraagt 7% voor anderen.

Als u schenkt via een handgift of een bankoverschrijving, dan is er geen verplichting tot registratie en is de schenking belastingvrij. Dit is ongetwijfeld de makkelijkste en goedkoopste oplossingMaar dan mag u als schenker niet overlijden binnen een termijn van 3 jaar. Is dit wel het geval, dan moet er op de gekregen som erfbelasting betaald worden. Met andere woorden: u betaalt dan erfbelasting op de schenking, wat wel eens duurder zou kunnen uitvallen.

Welke schenking uw voorkeur draagt, ligt dus volledig in uw handen. Het kiezen van de officiële weg of de gewone gift zonder registratie zal een persoonlijke keuze zijn.

Enfin, u begrijpt de kern van de boodschap in dit blog.

Want, als u tegen uw kinderen zegt: ‘Doe er iets verstandigs mee’, dan is het pas écht verstandig als u juist nú al dat bedrag schenkt.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.