Op uw 55ste met pensioen. Kan dat?

We starten dit blog met een vraag. Die luidt; droomt u er wel eens van dat u de loterij wint? En als u die wint, wat gaat u dan doen?

Heerlijk om daarover te fantaseren. Want natuurlijk zegt u meteen uw baan op. U gaat heerlijk op reis en andere leuke dingen doen waar u nu niet aan toekomt. Misschien besluit u zelfs om met pensioen te gaan?

Maar ja… hoe realistisch is de kans dat u de loterij wint?

Als u rondkijkt op Google dan zult u ontdekken dat die kans niet zo heel erg groot is. Jammer! Het gevolg? Dus dan maar ‘gewoon’ doorwerken totdat u 67?

De keuze is aan u.

Hoewel wij absoluut van mening zijn dat er he-le-maal niets mis is met werken, ondernemen en carrière maken – ook als u ouder bent dan 55 – is het vanzelfsprekend mogelijk om eerder dan de pensioengerechtigde leeftijd een tempootje lager te gaan. Of, helemaal te stoppen met werken.

Daarom in dit blog een aantal tips voor diegenen die met de gedachte spelen om met pensioen te gaan als ze 55 jaar zijn geworden. Is 55 jaar voor u ook ‘te vroeg’? Dat kan. Onderstaande aanbevelingen en aandachtspunten gelden ook als u met pensioen wilt gaan als u bijvoorbeeld 60 jaar bent. Of, 63…

1. Verlaag (nu) uw onnodige vaste lasten
Is het echt nodig om een tweede auto voor de deur te hebben staan? Bent u bereid om wellicht nu met iets minder luxe genoegen te nemen? Besparen is het credo! Bepaal wat u écht nodig hebt om nu nog prima te kunnen leven. De euro’s die u nu bespaart, kunt u beleggen.

2. Inventariseer uw reeds opgebouwde pensioen
Misschien hebt u bij uw werkgever(s) al een pensioen opgebouwd. Onderzoek en bekijk wanneer dit bedrag vrijvalt. Bereken dan hoeveel geld u nodig hebt om de jaren te overbruggen vanaf het moment dat uw vaste inkomensstroom uit werk of ondernemen ophoudt tot aan het moment van de pensioengerechtigde leeftijd. Werknemers die via hun werkgever weinig of geen pensioenkapitaal opbouwen in een groepsverzekering of pensioenfonds hebben sinds maart een extra mogelijkheid: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Daarmee kunt u uw werkgever vragen maandelijks een deel van uw nettoloon aan een verzekeraar of pensioeninstelling naar keuze door te storten. Voor de stortingen is er een belastingvermindering van 30 procent.

3. Stop met sparen, ga beleggen
Begin – zo jong mogelijk! – met beleggen. (Gewoon) sparen op een reguliere spaarrekening is tegenwoordig niet meer rendabel. De rente is inmiddels 0%; die levert niets meer op. Sterker nog; door de inflatie teert u in op uw spaargeld. Beleggen zet echter wel zoden aan de dijk. Op de lange termijn heeft dit altijd geleid tot een toename van vermogen. Dat is in de toekomst niet anders. Maak meteen een interessante berekening.

4. Profiteer van fiscale voordelen
Heel veel mensen weten niet dat de overheid pensioensparen fiscaal stimuleert. Het pensioensparen is dé klassieker onder de belastingvoordelen. Net zoals vorig jaar hebt u de keuze tussen twee formules. Stortingen tot 980 euro leveren een belastingvoordeel van 30 procent op, wat betekent dat u 294 euro via uw belastingaangifte recupereert. U kunt ook meer sparen: tot 1.260 euro, zij het tegen een belastingvoordeel van 25 procent.

5. Hoe wilt u leven?
Het is een heerlijk vooruitzicht om met pensioen te gaan als u 55 jaar jong bent, maar u dient zich vanzelfsprekend wel af te vragen hoe u wilt leven. Bent u bijvoorbeeld bereid om te verhuizen naar een goedkopere woning? Of misschien zelfs naar een ander land? Wat is het maandelijks bedrag dat u nodig denkt te hebben?

6. Bent u een KMO? Negeer de mogelijke waarde van de verkoop van uw bedrijf!
Veel ondernemers van kleine of middelgrote ondernemingen zijn in de veronderstelling dat hun eigen bedrijf een waardevast pensioenpotje is. Maar helaas, niets is minder waar. Wij durven hier zelfs te stellen dat de onderneming als pensioenpotje geen zekerheid is.

Des te meer een reden om náást het eigen ondernemerschap ook de keuze te maken om individueel uw euro’s opzij te leggen. U raadt het al: u kunt eenvoudig een persoonlijke beleggingsrekening openen en vermogen opbouwen.

Wij wensen u een goed pensioen! Geniet ervan!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.