U bent de baas! En, zo hoort het ook.

Beleggen is iets wat u per definitie doet voor de lange termijn. Daarbij denkt u aan een periode van méér dan 20 jaar (vaak nog: veel langer) waarbinnen u uw vermogen laat groeien om daar uiteindelijk de vruchten van te plukken. U zult door die lange termijn visie dan ook niet zo snel ‘ongerust’ raken als de beurskoersen een keer dalen. Of dat het rendement in een jaar net even iets minder is dan verwacht. Nee, geen beursstress bij u!

We hebben dit in een eerder blog op deze site in een metafoor al besproken. Zo schreven we dat topatlete Sifan Hassan ook niet in paniek raakte toen ze tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in de kwalificaties ten val kwam, achterop raakte maar in die race wél als eerste over de finish kwam!

Feit is dat beleggen op de lange termijn loont. Alle deskundigen zijn het daar over eens. De laatste 5 decennia is deze wetmatigheid dan ook altijd van toepassing geweest. Best leuk om te weten dus dat u er uiteindelijk óók in slaagt om uw vermogen te laten groeien. Overigens, dat is niet alleen leuk: het is ook belangrijk. Want ontzettend veel mensen beleggen met een doel, zoals pensioenopbouw. Daar kunt u niet ‘te lichtjes’ over denken!

Beleggingsprofiel
Nu we samen hebben geconcludeerd dat beleggen op de lange termijn voordelen oplevert, brengen we meteen iets anders ter sprake. Ga niet achterover leunen! Alertheid blijft geboden. We willen het hebben over uw beleggingsprofiel. Moet dat dan ook 20 jaar, of langer, ongewijzigd blijven?

Het antwoord is: ‘Nee’.

We leggen het u uit.

Als u voor de eerste keer inlegt, dan wordt gevraagd wat uw verwachte rendement is en welk risico u wilt of kunt nemen. Dus wat wordt uw persoonlijk beleggingsprofiel? Ook wij van Dexxi leggen u die keuze al voor in de rekentools op onze site.

Elk van onze vijf beleggingsprofielen bevat een beschrijving van het profiel, het verwachte rendement en een risicometer. De risicometer is ontwikkeld om op eenvoudige wijze de marktrisico’s van verschillende aanbieders en beleggingsprofielen te kunnen vergelijken. De risicometer dient als een objectieve, grafische graadmeter die inzicht geeft in de beweeglijkheid (volatiliteit) van een beleggingsprofiel.

Maar ja u weet het, ook al zijn de beleggingsprofielen zorgvuldig samengesteld en doorgerekend, risicoloos beleggen bestaat niet. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Zeg het maar, wat is úw keuze?

We hopen dat u begrijpt dat de keuze voor ‘zeer offensief’ meer rendement zal opleveren maar dat er tegelijkertijd ook meer risico is. En, dat – aan de andere kant – een ‘zeer defensief’ beleggingsprofiel minder hoog rendement oplevert maar dat u tegelijkertijd niet zo veel risico loopt.

De keuze is aan u. U mag het zeggen.

Zo kiezen veel jonge beleggers, zoals studenten, vaak voor ‘zeer offensief’ of ‘offensief’. Zij hebben namelijk nog vele jaren te gaan (soms wel meer dan 30 jaar!) voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Ze kunnen het zich permitteren om wat meer risico te nemen. Maar als zij op een gegeven moment een aantal jaren vóór hun pensioendatum zitten, dan is het wel verstandig om te kijken of het beleggingsprofiel gewijzigd moet worden.

Want, geen enkele particuliere belegger zit er op te wachten dat één dag voor zijn pensioendatum de beurskoersen instorten waardoor het opgebouwde rendement in rook opgaat. Met andere woorden: het is verstandig om wel een strategie te hebben.

Een ander voorbeeld: als u onverhoopt werkloos raakt, dan is het wellicht ook verstandig om tijdelijk uw beleggingsprofiel te verlagen. Waarom veel risico nemen als uw financiële situatie voor de korte termijn wat ongewis wordt?

Úw vermogensopbouw
U  bent dus zélf altijd vrij om uw beleggingsprofiel te veranderen. Logisch ook. Het is úw geld! Het is úw vermogensopbouw.

Wij van Dexxi helpen u daar overigens wel bij!

Ontvang advies via de chat op de website, per telefoon 03-8081982 of per e-mail via support@dexxi.be

Jaarlijkse alert
Eén keer per jaar ontvangt u van ons wel een bericht met de vraag: bent u nog akkoord met uw huidige belegginsprofiel? Daarbij stellen we een aantal controle vragen. En nadat u deze hebt beantwoord, ontvang u van ons een keurige bevestiging van de gemaakte keuzes.

Beschouw die jaarlijkse vraag dus als een belangrijk terugkerend nadenkmomentje waarbij u stilstaat bij de keuze(s) die u kunt én moet maken. Deze ‘alert’ is overigens onderdeel van onze zorgplicht. Want, het gaat om uw geld en om uw pensioen. We realiseren ons als dat als geen ander. Soms is het echter heel verstandig om uw beleggingsprofiel te wijzigen.

Maar linksom of rechtsom; u houdt de regie! U bent de baas.

En, zo hoort het ook.

Meteen een berekening maken? Dat kan in onze rekentool!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.