Nuttig om te weten: welke soorten pensioenpotjes zijn er?

Ooit zal het gebeuren: u bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en u stopt met werken. Het Grote Genieten begint. Althans… dat is wel afhankelijk van hoe (én óf!) u pensioen hebt opgebouwd.

In dit blog hebben we diverse pensioenuitkeringen op een rijtje gezet. Bij vier van de vijf pensioenpotjes hebben we een kritische kanttekening geplaatst.

 1. Uitkering uit wettelijk pensioen
  U kunt de uitkering beschouwen als een pensioenuitkering maar… is dit maandelijks door u te ontvangen bedrag wel genoeg om van te kunnen leven? Helaas niet, zo blijkt. Het wettelijk pensioen is immers geen vetpot. We verwijzen u daarom naar nummer 5 in dit lijstje. Daar leest u hoe u uw (toekomstige) uitkering aanvult om tijdens uw pensioen nog leuk te kunnen leven.
 2. Uitkering uit de verkoop van uw onderneming
  Veel ondernemers – met name KMO’s – zijn in de veronderstelling dat ze ooit hun bedrijf zullen verkopen en dat ze daarmee hun pensioen veilig stellen. Maar niets is minder waar. De onderneming als uitkeringspotje voor het pensioen is al lang geen zekerheid meer. Hier geldt: regeren is vooruitzien. Kijk bij nummer 5 in dit lijstje.
 3. Uitkering uit de verkoop van uw woning
  Een groot aantal woningbezitters denkt dat de pensioenopbouw in de overwaarde van de eigen woning zit. Maar… u moet dan wel uw huis verkopen om ook letterlijk van die concrete euro’s te kunnen profiteren. Maar ja, waar gaat u dan wonen als u uw eigen woning hebt verkocht? Met andere woorden: nummer 5 in dit lijstje van pensioenuitkeringen is juist ook voor woningbezitters meer dan ooit van toepassing.
 4. Uitkering uit sparen
  Sparen was ooit ontzettend populair. De geboden rente zette flink wat zoden aan de dijk. Grote kans dus dat u een aardig bedrag opbouwt als u lang geleden een spaarrekening opende. Als deze binnenkort vervalt, dan adviseren we u overigens om HIER verder te lezen. Iedereen die nu overweegt een spaarrekening te openen, ontdekt echter snel dat de langjarige rente minimaal is. Een spaarrekening levert op termijn dus niets op. Als u bij nummer 5 in dit lijstje kijkt, dan ontdekt dat u er een goed alternatief is voor het sparen.
 5. Uitkering uit particulier beleggen
  Een van de beste manieren om een appeltje voor de dorst op te bouwen, is om te gaan beleggen. Juist ook als particulier! Het allerbelangrijkste is dat u eigen regie hebt. U kiest bovendien zelf het risico dat bij u past. Speel voor de aardigheid eens met de rekentool op onze site. Natuurlijk is het verstandig om zo vroeg mogelijk met beleggen te beginnen. Immers, alleen dán is de kans het grootst dat uw vermogen het meeste groeit!

Conclusie: Of het nu gaat om een aanvulling op uw toekomstige wettelijke pensioenuitkering, of een tegenvallende verkoop van uw onderneming of eigen woning. Of als het gaat om uw spaarrekening, dat niets meer oplevert waardoor u inteert op uw vermogen….

Het openen van een beleggingsrekening is het meest relevante en meest verstandige alternatief.

De keuze is aan u!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.