Fondsenspaarplan?

Uw bankier pakt graag uit met een zgn. fondsenspaarplan voor wie wil sparen voor de kinderen of gewoon om zelf een spaarpotje op te bouwen. Waarom zou dat interessant zijn en waarop moet u letten?

Wij lazen met een mooi bericht in één van de grootste kranten van België. De Tijd kopte: Hoe belegt u maandelijks 50 euro in een fonds of een tracker?

Hoewel alle fondsenspaarplannen op elkaar lijken, zijn de onderlinge verschillen tussen de plannen niet te verwaarlozen.

Let op de kosten! Belangrijk is dat u niet te veel kosten betaalt. Met individuele aandelen is dat niet evident. De kosten voor een aandelentransactie bedragen bij een goedkope internetmakelaar nl. minstens € 6. Op een bedrag van € 100 is dat liefst 6%. Ook met een fondsenspaarplan let u echter het best op de kosten.

Elke bank biedt wel zijn eigen fondsenspaarplan aan, meestal met eigen fondsen, maar soms ook met topfondsen van andere fondsenbeheerders. Let op de onderliggende fondsen.

Fondsenspaarplan?
Maar, we kunnen ons voorstellen dat het voor ‘De Gewone Belg’ toch een beetje raadselachtig is. Wat wordt er nu precies bedoeld met dat artikel? En, hebben al die mensen dan allemaal zoveel verstand van beleggen? Toen wij in onze eigen kennissenkring eens rondvroegen of men wist wat het begrip ‘Fondsenspaarplan’ inhield, wisten de meeste mensen niet precies wat daarmee bedoeld werd.

Leuk artikel dus. Maar misschien iets te technisch.

Eenvoudig
Wij hebben beleggen daarom veel eenvoudiger, toegankelijker en begrijpelijker gemaakt. In 2016 zijn we met ons platform Dexxi gestart.

Simpeler kan het bijna niet: de belegger-in-spé heeft meteen vanaf de eerste stap de volledige regie. Logisch: het gaat immers om úw geld! Zo bepaalt u middels het handige stappenplan wat het doel van uw belegging is. Dat kan van alles zijn. U hebt bijvoorbeeld het plan om een aanvulling op uw pensioen te creëren. Of u wilt eerder stoppen met werken? Of, ook heel verstandig: u wilt uw hypotheek eerder aflossen.

Kortom; u bepaalt het doel.

Vanaf 100 euro
De meest logische vraag daarna is hoeveel geld u dan wilt beleggen. U kunt er zelf voor kiezen of u wel of niet maandelijks wilt inleggen. Bij ons kunt u in ieder geval al starten met een bedrag van slechts 100 euro. We geven daarbij meteen een belangrijke tip: beleg alleen met geld dat u op korte termijn niet direct nodig hebt.

De derde vraag is in hoeveel jaar u uw (financiële) doelstellingen wilt bereiken. Ook u weet het antwoord.

Offensief of defensief
Eigenlijk bent u er dan al. Althans, u kunt aansluitend in dat stappenplan kiezen of u offensief of defensief wilt beleggen. Dus, hoeveel risico wilt u nemen? Het is geheel aan u. Er zijn daar meerdere varianten op. Misschien leuk om in dat kader ook ons blog Hoe toekomstgericht bent u? eens te lezen, maar nogmaals: het is geheel aan u.

Team Dexxi
En dan opent u een beleggingsrekening. Wij – van Dexxi – zijn met ons team elke dag bezig om voor u het beste rendement te halen. Wij monitoren alle ontwikkelingen; we volgen het nieuws en wij maken gemotiveerde en goed onderbouwde keuzes. We bestuderen alle algoritmen. Bovendien herbalanceren we elke maand. Daarnaast kunt u ook altijd uw geld terugontvangen indien u dat toch nodig heeft.

U hoeft dus helemaal geen verstand te hebben van al die ingewikkelde technische termen zoals ‘Fondsenspaarplan’. U hoeft helemaal niet elke dag de financiële bijlagen van de kranten diepgaand te bestuderen. Dat doen wij allemaal voor u.

Wilt u beleggen voor een kind, dan kunt u een rekening openen op zijn of haar naam. De hele rompslomp van het aanduiden van een begunstigde, een verzekeringsnemer en een verzekerde – die u wel heeft bij een Tak 23 – blijft u dan bespaard.

Weinig drempels. Voor iedereen toegankelijk. Alles goed beheersbaar. Juist ja. Iedereen kan beleggen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.